Ekonomi

İsveç Merkez Bankası faiz indirmeye devam etti

İsveç Merkez Bankası (Riksbank), yüksek enflasyonla mücadelesinin ardından zayıf ekonomiyi sebep göstererek politika faizini üçüncü kez 25 baz puan düşürdü.

Abone Ol

İsveç Merkez Bankası (Riksbank), yüksek enflasyonla mücadele sonrasında zayıf ekonomiyi gerekçe göstererek politika faizini üçüncü kez 25 baz puan indirdi ve oranı yüzde 3,25’e çekti. Banka, enflasyondaki düşüşe rağmen üçüncü faiz indirimini gerçekleştirdi.

Açıklamada, para politikasında daha fazla gevşemeye “açıkça” işaret edilerek, "Enflasyon ve ekonomik görünüm değişmezse, bu yılın kasım ve aralık aylarındaki toplantılarda temel faiz oranı düşürülebilir," ifadesi kullanıldı.

Ekonomik büyüme ve enflasyon görünümünün belirsiz olduğu belirtilirken, jeopolitik sorunların İsveç ekonomisi için risk oluşturduğu vurgulandı.

Bankanın açıklamasında, "Enflasyonist baskılar azaldı ve şu anda enflasyon oranının yüzde 2 civarında olduğu değerlendirilmektedir. Ancak, enflasyon görünümü belirsizliğini koruyor," denildi.

İsveç'te yıllık enflasyon, 2022’de enerji ve gıda fiyatlarındaki artışla yüzde 12’nin üzerine çıkmışken, bu yıl ağustosta yüzde 1,9'a düşerek merkez bankasının yüzde 2 hedefine altında kaldı.