Dünya

İşte Avrupa'nın en eşitsiz ülkeleri ve en fakir bölgeleri!

Son raporlara göre, Avrupa Birliği (AB) nüfusunun beşte biri yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında bulunuyor. Bu rapor, Baltık ülkeleri ve güney Avrupa'da büyük gelir eşitsizliklerine dikkat çekiyor.

Abone Ol

Rapora göre, AB içinde 94.6 milyon kişi, yani nüfusun %21.4'ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşıyor. 2022 yılına kıyasla, bu oran neredeyse değişmedi; o yıl bu oran %21.6 olarak kaydedilmişti.

Rapor, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşıyan kişilerin oranının %35’i aştığı 19 bölgeyi de belirtiyor. Bu bölgelerin çoğu Bulgaristan, güney Yunanistan, güney İspanya ve güney İtalya'da bulunuyor. Ayrıca, Belçika'nın Brüksel bölgesi ile İsviçre'nin güneyindeki Ticino kantonu da bu listeye dahil.

Ticino'da, özellikle 2020 yılından bu yana yoksulluk riski %10'dan fazla artış göstermiştir. En yüksek orana sahip bölge ise Fransız Guyanası (%60.3) olup, bunu güney İtalya'nın Calabria bölgesi (%48.6), Romanya'nın güneydoğusu (%45.3) ve bir diğer İtalyan bölgesi Campania (%44.4) izlemektedir.

AB ülkelerinin yaklaşık yarısında, çocuklar yoksulluk veya sosyal dışlanma riski en yüksek olan kategori olarak öne çıkmaktadır. 

Araştırmacılar, kişi başına düşen kullanılabilir gelir açısından eşitsizlik katsayılarını da incelemiştir. Bu alanda Bulgaristan, en yüksek eşitsizlik katsayısına sahip ülke (%37.2) olurken, onu Litvanya (%35.7), Letonya (%34.0), Portekiz (%33.7), Malta (%33.0), Estonya (%31.8) ve Yunanistan (%31.8) izlemektedir. 

Ancak, AB dışındaki ülkeleri de dikkate alırsak, en yüksek gelir eşitsizliği oranına sahip ülke Türkiye (%44.2) olarak öne çıkmaktadır.