İstanbul’un kitabını okumak

Abone Ol

Dünyanın gündeminde virüsler ve savaşlar ilk sıralarda yer alıyor. Korona virüsü nedeniyle insanlar çok fazla hareket etmek istemiyorlar. Başta Çin olmak üzere birçok ülkede karantina uygulanıyor. Bütün bu olumsuz atmosfere dur diyen güzel işler de yapılıyor. Bu yıl 5.si düzenlenen “Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları” toplantısı 63 ülkeden 265 katılımcının iştirakiyle geçekleşiyor. İstanbul Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya dünyanın farklı bölgelerinden yayıncı birlik başkanları katılıyor.

Bu başarılı organizasyonun ev sahipliğini Türkiye Basım Yayım Birliği ve Basın Yayın Birliği üstleniyor.  Mustafa Doğru ve Emrah Kısakürek bu çalışmanın liderliğini yapıyorlar. Ancak bu çalışmada emeği geçen çok isim var: Dr. Melike Günyüz,  Yayıncılar Federasyonu Başkanı Münir Üstün, TURCA Genel Koordinatörü Esra Ceceli ve çok sayıda kahraman bu çalışmanın altına imza atıyor.

Ülkemizin yurt dışına açılan kapısı kitapların dünya dillerine çevrilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen TEDA projesinin başarısının altını çizmekte fayda var. TEDA projesiyle 2970 Türkçe kitap 79 ülkede 61 başka dillere çevrildiğini söyledi, Kütüphaneler ve Yayımlar Daire Başkanı Taner Beyoğlu. Bakanlık bu projeleri yakın takip ediyor ve destekliyor. İstanbul Ticaret Odası’da yıllardır kültür ekonomisinin bir parçası olan kitabın olduğu her yerde var oluyur. Bu yıl anlamlı bir destekte İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’dan geldi. Bu kıymetli kültürel etkinliğe baştan sonuna kadar destek oldu vali bey. Katılımcılara bir akşam yemeği verdi ve İstanbul’un kültür sanat için ne ifade ettiğine dair bir konuşma yaptı. Türk Hava Yolları, Sultanbeyli Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, Üsküdar Belediyesi, Dekmeb, Albayrak Grubu bu güzel çorbada tuzu bunan güzide kurumlar olarak tarihe geçtiler. Birçok etkinlikte bu kurumları görüyorum ve onları canı gönülden kutluyorum, sayılarının artmasını diliyorum. Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin programdaydı.

Yayımcılar buluşmasının açılışında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili Yazar Prof. Dr. İskender Pala, İstanbul üzerine bir konuşma yaptı. İstanbul’un şairler, yazarlar için nasıl ilham kaynağı olduğunu ve nasıl farklılıkları bir arada barındırdığını güzel örneklerle taçlandırdı. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz hem kendisi çok sayıda kültür sanat etkinliği düzenlerken yapılanlara da katılarak desteğini gösteriyor. Kamu-özel herkesin işin içinde olduğu çalışmalar daha bereketli oluyor. Heyecanı yüksek, sahipleneni çok olan çalışmalar daha kalıcı ve etkili sonuçlar doğuruyor.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya gelecek yıl hedefini 100 ülke 500 katılımcı olarak açıkladı. Bu yıl sayı daha fazla olurdu bu korona virüsü olmasaydı. Dünyanın birçok ülkesinde çok köklü organizasyonlar iptal edilirken yakalanan başarıyı tebrik ediyorum.  Allah’tan mani, keder olmazsa seneye yakalarız bu rakamı kıymetli valim. Niyet hayır, akıbet hayır inşallah.