İstanbul Üniversitesi'nin yerleşkeleri birçok tarihi mekana da ev sahipliği yapıyor. Bu tarihi yapılar, hem ulusal hem uluslararası medya kuruluşlarının çeşitli projelerine de destek veriyor. Dolayısıyla İstanbul Üniversitesi eğitim, bilim ve sanata verdiği desteğin yanında toplumsal bir misyon üstlenmiş Türkiye'nin ilk üniversitesi olan bir kurum. Peki 'Açık Kapı-Açık Bilim' felsefesiyle kampüsün belli kısımlarını vatandaşlara açılma kararı neden alındı?
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDEN AÇIKLAMA
İstanbul Üniversitesi, gündem olan görüntüler sonrasında bir açıklama yayınlamıştı. Yapılan açıklamada, ''Ulusal bir TV-kanal yetkililerinin daha önceden aldığı kurumsal izin çerçevesinde ileri bir tarihte gerçekleştireceği çekim için ders arasında görevli personelimizin eşliğinde yaptığı ön inceleme ziyaretine ait fotoğrafların çarpıtılarak sosyal medya propagandasına çevrilmesi ve tamamen başka bir zemine taşınması, en hafif tabiriyle üniversitemizin 'Açık Kapı-Açık Bilim' felsefesini yıpratmaya yönelik provokatif bir girişimdir. Bu görselleri maksatlı bir şekilde paylaşan sosyal medya hesapları ile ilgili hukuki süreç ivedilikle başlatılacaktır.'' ifadeleri kullanılmıştı.
Bu açıklamaların ardından protesto eden öğrencilerin çoğu alanları terk ederken, provokasyon girişimlerini sürdüren bazı marjinal gruplar okul önünde polisle karşı karşıya geldi.
ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ ZİYARET SAATLERİNE KISITLAMA GETİRDİ
Halk ziyaretine açılan üniversite, bu ziyaretin ne zaman ve ne şartlarda yapılabileceğine ilişkin bir açıklamayı, okulun sosyal medya hesaplarından paylaştı.
Açıklamada, üniversitenin öğrenci ve mensupları ile ziyaretçilerin güvenliği için uygulanacak olan tedbirler şöyle sıralandı:
"Üniversitemize ziyaretler hafta içi 13.00-16.00 saatleri arasında tarihi ve kültürel niteliklerinden dolayı Beyazıt yerleşkemiz bahçesini kapsayacak şekilde gerçekleşecektir. Ziyaret için İstanbul Üniversitesi web sitesi (http://istanbul.edu.tr) üzerinden randevu alınmalıdır. Ziyaretçilerimiz araç ile giriş yapamayacaklardır. Ziyaretlerde, rektörlük binası idari büroları ile eğitim-öğretim görülen binalar, salonlar, etüt sınıfları-okuma salonları ve amfilere giriş yapılamayacaktır. Resmi tatiller (dini ve milli bayramlar, özel günler), sınav günleri ve üniversitemiz yönetimi tarafından belirlenen zamanlarda kampüsümüz ziyarete kapalı olacaktır. Beyazıt kampüsündeki tarihi ve kültürel atmosferi deneyimlemek isteyen misafirler, güvenlik görevlilerimiz tarafından yapılacak kontrollere tabi tutulduktan sonra giriş esnasında alacakları ziyaretçi kartları ile yerleşkemize giriş yapabileceklerdir."
ZİYARETLER SADECE KÜLTÜREL AMAÇLI
Üniversite yönetiminin gerekli görülen durumlarda ek güvenlik tedbirleri uygulama hakkına sahip olduğu da aktarılan açıklamada, yerleşke ziyaretinde üniversitenin eğitim-öğretim ve idari işleyişini bozacak etkinliklerin yapılamayacağı, ziyaretlerin sadece kültürel amaçlı gerçekleştirileceği belirtildi.
Bilimle toplumu bütünleştirmeyi amaçlayan "Açık kapı, açık bilim" yaklaşımının, öğrenciler ve mensupların huzur, refah ve güvenini muhafaza edecek, ziyaretçilerin de sağlıklı ve kaliteli bir deneyim yaşayabilmesini mümkün kılacak şekilde icra edileceğine işaret edilen açıklamada, "Bu kapsamda Beyazıt kampüs bahçesine yapılacak ziyaretlerde ihtiyaç duyulması durumunda ilave güvenlik önemleri alınacak olup, yukarıda belirtilen güvenlik prosedürlerine aykırı durumlarda, güvenlik görevlilerimiz müdahale etme hakkına sahip olacaktır." ifadesi kullanıldı.
YİNE AYNI MARJİNAL GRUPLAR: DEM PARTİ VE ÇEŞİTLİ ÖRGÜTLERLE YAKINLAR
Türkiye'de gerçekleştirilen hemen hemen her protestonun içine girerek gösterileri terörize eden ''Kampüs Cadıları'', ''Üniversiteli Feminist Kolektif'' gibi DEM Parti'ye yakınlığıyla bilinen gruplar İstanbul Üniversitesi çevresinde de provokasyonlarına devam ediyor.
MARJİNAL GRUPLA POLİS ARASINDA ARBEDE YAŞANDI
İstanbul Üniversitesi'nin vatandaşlara açılmasını protesto eden marjinal grup Vezneciler'den Beyazıt Meydanı'na yürüdü. Basın açıklaması öncesi polis ekipleriyle DEM Partisi destekli marjinal grup arasında arbede yaşandı.