Dünya

İsrailli protestocular, esir takası ve erken seçim istiyor!

İsrailliler, Gazze Şeridi'nde ateşkes, esir takası anlaşması ve Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin istifasını talep ederek bu hafta da ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi.

Abone Ol

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesi için anlaşma imzalanması çağrısıyla her hafta cumartesi günü yapılan protestolar, bugün de devam etti. Binlerce kişi, esirlerin geri getirilmesi konusunda hükümetin kayıtsızlığını ve savaşın yönetimini eleştirerek, ülkenin "en sağcı hükümetinin" istifasını ve erken seçim talebini yineledi.

Tel Aviv, Hayfa, Kfar Saba ve Batı Kudüs gibi şehirlerin yanı sıra, Netanyahu'nun konutunun bulunduğu Kayserya kenti ile diğer bölgelerde de hükümetin istifası ve esirlerin geri getirilmesi talepleriyle gösteriler yapıldı.

Protestoların merkezi, akşam saatlerinde binlerce İsraillinin toplandığı Tel Aviv'deki Kaplan Caddesi oldu. Bu cadde, Netanyahu hükümetinin yargı reformlarına karşı yapılan gösterilerde sembolleşmiş ve polis tarafından demir bariyerlerle kapatılmıştı.

Göstericiler, ellerinde İsrail bayraklarıyla Başbakan Netanyahu ve hükümetini eleştiren pankartlar, afişler ve dövizler taşıdı. Caddede kurulan platformda, hükümete yönelik sert eleştiriler yapıldı.

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin yakınları, Menachem Begin Caddesi'nde bulunan Savunma Bakanlığı önünde bir araya gelerek Netanyahu ve hükümete yönelik eleştirilerini dile getirdi. Esir yakınları, ABD, Mısır ve Katar'ın ateşkes ve esir takası müzakerelerini başlatma çağrısına dikkat çekerek, İsrail müzakere heyetinin Başbakan Netanyahu'ya teslim olmaması ve evlatlarının serbest bırakılmasına yol açacak bir esir takası anlaşmasına varılması çağrısında bulundu.

"Hepsi hemen eve"

Protestocular, esirlerin bir an önce evlerine dönmesi talebiyle davullar ve düdükler çalarak "Hepsi hemen eve", "Yardım" gibi dövizler taşıdı ve Netanyahu'yu suçlayan sloganlar attı. "Bibi esirleri serbest bırak", "Sen baştasın, sen suçlusun", “Bibi zaman harcamayı bırak”, “Hemen şimdi anlaşma” gibi sloganlar duyuldu.

Hükümetin istifasını ve Gazze Şeridi'ndeki esirlerin geri getirilmesi için bir an önce anlaşma yapılmasını isteyen İsrailliler, ülkenin çeşitli noktalarındaki yolları ve kavşakları kapattı.

Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda, siyasi nedenlerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor. İsrail'in 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıların durdurulması için taraflar arasında uzun süredir müzakereler devam ediyor.

ABD, Mısır ve Katar, 8 Ağustos'ta yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail ve Hamas'a Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı.