İsrail’in stratejik körlüğü

Abone Ol

Hamas lideri Yahya Sinvar’ın şehit edilmesi sonrası İsrail’den gelen açıklamalar ve görüntüler İsrail’in bütün askerî, iktisadi üstünlüğüne rağmen nasıl bir stratejik körlük, çıkmaz ve acziyet içerisinde olduğunu açıkça gösteriyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Sinvar’ın şehit edilmesinin hemen sonrasında yaptığı açıklamada, Hamas üyelerinin hepsinin teslim olması çağrısında bulundu.

Hamas’ı ve Filistin direnişini az çok tanıyan herkes liderlere yapılan suikast ya da askerî operasyonlar ve işgallerin Filistinlerinin direnme iradesini kıramadığını; aksine daha da kamçıladığını bilmektedir.

Bunlar bilinmesine rağmen İsrail Savunma Bakanı’nın böyle bir beklenti içerisine girmesi, güç zehirlenmesi ile nasıl bir körlük içerisinde olduklarını göstermektedir.

Tarih boyunca da böyle olmuştur. Ulusal kurtuluş savaşı veren hareketlerin ezici çoğunluğu, sahada ne kadar asimetrik bir güç dengesi olursa olsun teslim olmayı asla düşünmemişlerdir.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Vietnam’ı işgal girişimini hatırlayalım. ABD, sözde komünizmin yayılmasını engellemek adına Vietnam’a müdahalede bulundu ve senelerce ülkelerini meşgul edecek olan bir bataklığa saplandı.

Yıllar sonra o dönem ABD’nin Savunma Bakanlığı’nı yapan Robert McNamara, Vietnam direnişini organize eden General Vo Nguyen Giap ile buluştuğunda işgalcilerle ulusal kurtuluş mücadelesi verenlerin ne kadar farklı noktalardan hareket ettiklerini çok açık bir şekilde göstermiştir.

McNamara, General Giap’a “Askerî olarak bize karşı hiçbir şansınızın olmadığını bilmenize ve aramızda bu derece bir asimetrik güç ilişkisi olmasına rağmen neden yıllarca bize karşı direndiniz?” diye sorar. General Giap’ın cevabı çok nettir: “Sizler Fransızların yerine geçmeye çalışan yeni bir sömürgeci güçtünüz ve bize ne kadar zarar verirseniz verin, bizi ne kadar bombalarsanız bombalayın; son ferdimize kadar size karşı direnme konusunda kararlıydık. Bizi hiç anlamamışsınız.”

Galant’ın ve Netanyahu’nun bugünkü açıklamalarına bakanlar aradaki benzerliği hemen fark edecektir.

Yahya Sinvar, İsraillilerin iddialarının aksine, yer altındaki tünellerde esirleri canlı kalkan olarak kullanıp saklanmıyormuş. Bilakis en ön cephelerde İsrail ordusuna karşı askerî operasyonları yönetiyormuş.

Yahya Sinvar’ın, İsrail’in öne sürdüğü gibi bir tünelde saklanmak yerine, ön cephede askerî üniformasıyla son nefesine kadar savaştığını gösteren görüntüler, İsrail’in imajına en az 7 Ekim’deki operasyon kadar büyük bir darbe daha vurmuştur.

Resmî komuta zincirini baypas ederek askerler tarafından sızdırılan böyle bir görüntü, İsrail’in bu olaydan elde edeceği bütün kazanımların içini çoktan boşaltmış durumda.

Sinvar’ın son görüntüleri Hamas’ın motivasyonunu düşürmek yerine daha da güçlendirecektir.

Ağır sansüre rağmen askerler tarafından sızdırılan söz konusu görüntüler, İsrail ordusu içindeki disiplin ve bilgi kontrolünde çatlaklar olduğunu da açıkça ortaya koyuyor. Savaştan yorulan İsrail ordusundaki bir grubun Netanyahu’ya temiz bir operasyon çektiğini söyleyebiliriz.

İsrail taktik manada küçük bir zafer kazanmış olabilir ama stratejik planda Filistin davası ve İslam dünyası için İzzeddin Kassam, Şeyh Şamil ve Ömer Muhtar gibi yeni bir efsane ve sembol yaratılmış oldu.