Dünya

İsrail'in silah tedarikçileri ve ihracatı kesen o ülkeler!

Gazze'de devam eden savaş ve uluslararası insancıl hukukun ihlali iddiaları nedeniyle bazı ülkeler İsrail'e silah ihracatını durdurma kararı aldı. İşte detaylar...

Abone Ol

Gazze'de devam eden savaş ve uluslararası insancıl hukukun ihlali iddiaları nedeniyle bazı ülkeler İsrail'e silah ihracatını durdurma kararı aldı. İşte İsrail'in başlıca silah tedarikçileri ve ihracat kısıtlamaları...

Amerika Birleşik Devletleri
ABD, İsrail'e en büyük silah tedarikçisidir ve 2016'da yapılan anlaşma gereği İsrail'e on yıl süresince toplam 38 milyar dolarlık askeri yardım sağlanmaktadır. Ancak, son dönemde ABD, İsrail'e bazı silah sevkiyatlarını askıya aldı. Özellikle Gazze'nin Refah kentine yönelik kara harekatı nedeniyle, ABD 1,800 adet 907 kiloluk ve 1,700 adet 500 kiloluk bombaların sevkiyatını durdurdu.

Almanya
Almanya, 2019-2023 yılları arasında İsrail'in askeri yardımlarının yüzde 30'unu sağlamıştı. 2023 yılında Almanya'nın İsrail'e savunma ihracatı yaklaşık 326,5 milyon euroya ulaştı. Almanya, İsrail'e hava savunma sistemleri ve iletişim ekipmanları için parça tedarik ederken, Gazze'deki savaş nedeniyle bazı ihracat lisanslarını askıya almayı değerlendiriyor.

İtalya
İtalya, İsrail'e silah ihracatını Gazze'deki savaşın patlak vermesiyle durdurdu. İtalya, 9 Mayıs'tan itibaren yeni ihracat onaylarını askıya aldı ve sadece önceden imzalanan siparişleri teslim etti. İtalya'nın 2019-2023 döneminde İsrail'e sağladığı askeri yardımlar, helikopterler ve deniz toplarını içeriyor.

İngiltere
İngiltere, doğrudan silah sağlamamakla birlikte, İsrail'e savunma ekipmanları için ihracat lisansı veriyor. 2023 yılında, İngiltere'nin İsrail'e savunma ekipmanı satışına ilişkin 42 milyon poundluk ihracat lisansı verdiği bildirildi. İngiltere, ihracat lisanslarının insani hukuka uygunluğunu periyodik olarak değerlendiriyor.

Kanada
Kanada, 20 Mart'tan itibaren İsrail'e silah ihracatını durdurdu. Kanada, silahların insancıl hukuka uygun kullanıldığından emin olana kadar ihracat yasağını sürdüreceğini açıkladı.

Hollanda
Hollanda, şubat ayında F-35 jetleri için parça sevkiyatını durdurdu. Bu karar, bomba parçalarının insancıl hukukun ihlali için kullanılma riskinden kaynaklanıyor. Hollanda hükümeti karara itiraz ediyor.

Bu ülkelerin uyguladığı kısıtlamalar, uluslararası toplumun Gazze'deki savaş ve sivil kayıplara yönelik tepkilerini yansıtıyor.