Dünya

İsrail’in saldırılarından kaçan binlerce Lübnanlı, yüksek kira ve aşırı kalabalıkla mücadele ediyor

Lübnan'da devam eden savaş nedeniyle yerinden edilen insanlar, güvenli bir barınak bulmakta zorlanıyor.

Abone Ol

Khaldeh bölgesinde bir evde, Ahmad Mansour beş aile ile aynı yeri paylaşmak zorunda kalıyor. İsrail'in Lübnan'a yönelik devam eden bombardımanından kaçan birçok kişi gibi Mansour da fırsatçı ev sahiplerinin mağduru oldu. Mansour, savaşın başladığı güneydeki Aytaroun kasabasından kaçarak Beyrut'a ulaştı.

80 yaşındaki Mansour, Euronews'e yaptığı açıklamada, “Ailemle birlikte 14 saat yolda kaldık. Ölümü gözlerimizle gördük,” dedi. Güvenli bir sığınak bulmak için akrabalarının yanına yerleştiğini belirten Mansour, beş ailenin bir arada yaşadığını ifade etti. 

Ancak birçok mültecinin yaşadığı gibi, Mansour da ev sahiplerinin fahiş kira talepleriyle karşı karşıya kaldı. Ev sahipleri, birkaç aylık veya bir yıllık kira bedelini peşin talep ediyor.

Yerinden Edilenlerin Sayısı 150 Bini Aştı

 Kira fiyatlarının fahiş seviyelere ulaşması ve ev sahiplerinin sert koşullar dayatması, binlerce insanı zor durumda bırakıyor. Lübnan Çevre Bakanı Nasser Yassin’e göre, İsrail’in güney ve doğu Lübnan’a yönelik saldırıları sonucu yerinden edilenlerin sayısı 150 bini aştı. Beyrut'un güneyindeki mahallelerde yaşayan birçok insan da maddi zorluklar nedeniyle güvenli bir yere taşınamıyor. 

Maha Farhat, İsrail’in hedef aldığı Hezbollah lideri Fouad Shukr’un binasının yanında oturduklarını belirterek, "Kira fiyatları çılgınca. İşimden kazandığım para sadece temel ihtiyaçlarımızı karşılıyor, bu yüzden tehlikeye rağmen evimizi terk edemedik," dedi.

Lübnan Emlak Acenteleri Birliği Başkanı Walid Moussa, savaş sırasında kira fiyatlarının yükselmesinin yasal olduğunu, ancak bunun bir "kötüye kullanım" durumu olduğunu belirtti. Moussa, bazı ev sahiplerinin savaşın uzayacağı korkusuyla evlerini kiraya vermediğini ve fahiş fiyatlar talep ettiğini ifade etti.

Ev bulamayan birçok kişi kalabalık sığınaklara yönelirken, okullar, üniversiteler, kiliseler ve camiler kapılarını mültecilere açtı. Ulusal ve insani dayanışmanın öne çıktığı bu süreçte, Lübnan halkı yardım kampanyaları düzenleyerek temel ihtiyaç malzemeleri topluyor.

İsrail’in "Kuzeyin Kılıçları" operasyonuyla başlayan yoğun hava saldırıları, 600’den fazla insanın ölümüne, 1.600’den fazla kişinin ise yaralanmasına yol açtı.