İsrail’i korkutan seçim

Abone Ol

Bir süredir hareket içi seçimlerle meşgul olan İslami Direniş Hareketi “Hamas”, İsmail Heniyye’nin ardından Gazze Şeridi’nde hareketin liderliğini üstlenecek ismi seçti.

O isim Yahya El Sinvar…

Gazze Şeridi’nde Hamas’ın önde gelen ve ismi daha fazla duyulan birçok lideri var.

Mahmud El Zehhar, Halil El Hayye, Fethi Hammad, Salah El Berdevil ve İsmail Rıdvan gibi.

Bu nedenle Yahya El Sinvar’ın Heniyye’nin halefi olarak seçilmesi sürpriz oldu denilebilir.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde 1962’de dünyaya gelen El Sinvar, işgal güçlerince 1988’de gözaltına alınmış ve 426 yıl hapse mahkûm edilmişti.

2011’de Gilad Şalit’in serbest bırakıldığı esir takasıyla özgürlüğüne kavuştu.

Hamas’ın güvenlik birimi “El Mecd”in ve askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugaylarının kurucularından olan Yahya El Sinvar, hareketin hem siyasi ve hem de askeri kanadında sevilip sayılıyor.

Liderliğe seçilmesi de zaten bu sevgi ve saygının göstergesi.

Gazze Şeridi, Hamas’ın ve askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugaylarının kalesi.

Dolayısıyla Gazze’deki liderin hareket içinde ciddi bir ağırlığı var.

Bu noktadan hareketle zaman zaman Gazze Şeridi’ni yöneten “İçerideki Hamas” ve Meşal liderliğindeki “Dışarıdaki Hamas” ayrımı yapılsa da Meşal ve Heniyye ikilisi bugüne kadar ciddi bir kriz yaşanmasına izin vermedi.

Meşal’in ardından Hamas Siyasi Birimi Başkanlığı için yarışan İsmail Heniyye’nin ipi göğüslemesi halinde Gazze Şeridi’ndeki liderliğin ve askeri kanadın hareket üzerindeki etkisi ve ağırlığı daha da artacak.

Böyle bir durumun mutlaka birtakım yansımaları olacaktır.

Yahya El Sinvar’ın Hamas’ın Gazze’deki liderliğine seçilmesi İsrail’de endişeye yol açtı.

İsrail gazeteleri, Heniyye’nin halefi olarak “Hamas’ın şahinleri”nden bir ismin seçildiğine dair yorumlarla dolu.

İsrail iç istihbarat servisi Şabak (Shin Bet) eski başkanı Avi Dichter, “Hamas’ın böyle bir adamı seçmesi İsrail devleti için kötü haberlerin işareti” dedi.

Şabak’ın eski üst kademe yetkililerinden Yaron Bloom ise, İsrail gazetelerinden Maariv’e yaptığı açıklamada, Yahya El Sinvar’ın İsmail Heniyye’yi özlettireceğini öne sürdü.

Bloom, daha da ileri giderek, İsrail’in El Sinvar’a suikast düzenlemek zorunda kalabileceğini söyledi.

Yine aynı gazetede Noam Amir imzasıyla yayınlanan makalede de Yahya El Sinvar’ın İsrail’le ateşkese değil savaşa inandığı ifade edildi.

İsrailliler yaklaşık 24 yıl zindanlarında esir tuttukları Yahya El Sinvar’ı ve kişiliğini yakından tanıyor.

El Sinvar’ın serbest bırakılmasına yol açan esir takası anlaşmasına dahi “Şartları yeterince iyi değil, İsrail’e taviz veriliyor” gerekçesiyle karşı çıktığını biliyorlar.

Endişelerinin sebebi bu.

Fakat şu noktayı da göz önünde bulundurmak gerekir:

Bölge ülkelerinin kendi iç sorunlarına boğulmuş olması ve ABD’de Başkanlık koltuğuna Donald Trump’ın oturması nedeniyle İsrail daha önce hayata geçiremediği planlar için uygun vaktin geldiğini düşünüyor.

Netanyahu hükümeti, İsrail’i ciddi anlamda tehdit altındaymış gibi göstermek için Yahya El Sinvar’ın Gazze’de Hamas liderliğine seçilmesinden duyduğu endişeyi kasıtlı olarak abartabilir.

Hamas’ta Meşal’in halefinin belirlenmesiyle birlikte oluşacak yeni liderliğin önünde Gazze halkının çektiği sıkıntıların hafifletilmesi, abluka, Filistin uzlaşısı, Mısır ve İran’la ilişkiler gibi önemli dosyalar var.

Yazılıp çizilenlere rağmen Yahya El Sinvar’ın ve Meşal’in yerine gelecek ismin Hamas’ın bugüne kadarki çizgisinin dışına çıkması ve Şura Meclisi’nin kararlarıyla ters düşmesi beklenmiyor…