Dünya

İsrail tankları Birleşmiş Milletler üssüne girdi

İsrail'in tankları, Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL) üssüne girdi; saldırılarda bir asker yaralandı ve yaralanan asker sayısı on beşe yükseldi. Birleşmiş Milletler tarafından "İhlaller nedeniyle İsrail ordusundan izahat istedik" açıklaması yapıldı.

Abone Ol

İsrail'in Lübnan'a yönelik kara ve hava saldırıları devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü UNIFIL, bir kez daha hedef oldu.

UNIFIL, İsrail tanklarının mevzi̇nin ana kapısını tahri̇p ettiğini ve zorla girdiğini duyurdu. Olayın ardından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, UNIFIL güçlerini çatışma alanından çekmesi çağrısı yaptı.

Saldırılar ve Yaralılar

Bugün erken saatlerde, UNIFIL'e üçüncü kez saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda bir BM askeri yaralandı ve bu durum, perşembe gününden bu yana yaralanan asker sayısını on beşe çıkardı. UNIFIL, saldırının Lübnan'ın güneyindeki Ras Nakura bölgesinde bulunan karargahlarında gerçekleştiğini, ateşin kaynağının bilinmediğini açıkladı. Yaralanan asker, ameliyata alındı.

UNIFIL, tüm taraflara, mevzilerine yakın bölgelerdeki faaliyetlerden kaçınma çağrısı yaptı ve ihlalleri "şok edici" olarak nitelendirerek, İsrail'den açıklama talep etti.

Uluslararası Tepkiler

İran Dışişleri Bakanlığı, Guterres'i "persona non grata" (istenmeyen adam) ilan etti. Fransa, İtalya ve İspanya, saldırıları "haksız" olarak nitelendirirken, Kanada durumu "endişe verici ve kabul edilemez" olarak değerlendirdi. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'den UNIFIL güçlerini vurmamasını talep etti.

Rusya, İsrail'in barış güçlerine karşı düşmanca eylemlerden kaçınmasını istediğini açıkladı.