Dünya

İsrail soykırım saldırılarında Gazze'deki sağlık kurumlarının yüzde 65'ini hedef aldı

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda sağlık kuruluşlarının yüzde 65'i hedef alındı; binlerce hasta tıbbi hizmetlerden mahrum kaldı.

Abone Ol

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılar, bölgede sağlık kuruluşlarını büyük ölçüde etkiledi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, sağlık kurumlarının yaklaşık yüzde 65'i hedef alındı. Saldırılar sonucunda binlerce hasta, kasıtlı olarak tıbbi hizmetlerden mahrum bırakıldı.

Açıklamada, yoğun bakım ve kreşlerin de dahil olduğu geri kalan sağlık kuruluşlarının kısmi şekilde ve yüzde 300 doluluk oranıyla çalıştığı ifade edildi. Ayrıca, İsrail ordusunun altyapı ve kanalizasyon ağlarını tahrip etmesi, temizlik malzemelerinin girişini engellemesi sonucunda hepatit, çocuk felci ve cilt hastalıkları gibi salgın hastalıkların yayılmasına yol açtığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, İsrail'in sistematik bir şekilde sağlık sektörünü hedef alarak Gazze'deki iki milyondan fazla insanı temel sağlık hizmetlerinden mahrum bıraktığını vurguladı. Açıklamaya göre, 12 bin kanser hastası ve 50 bin hamile kadın, temel tedavi hizmetlerine ulaşamıyor. Yüzlerce diyaliz hastasının da sağlık hizmeti verilmemesi nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze'de sağlık çalışanlarının ölü sayısının 986'ya ulaştığı, bu sayının 4'ünün İsrail hapishanelerinde olduğu belirtilirken, 7 Ekim'den bu yana yapılan saldırılarda yaklaşık 41 bin 909 Filistinli hayatını kaybetti. Bu ölümler arasında 17 bin çocuk ve 11 bin 378 kadın bulunuyor. Ayrıca, 97 bin 303 kişinin yaralandığı, hala enkaz altında binlerce ölü bulunduğu ve halkın sığındığı hastane ile eğitim kurumlarının hedef alındığı ifade edildi.