Dünya

İsrail saldırıları Lübnan'ın hareketli başkentini nasıl dönüştürdü?

Lübnan'ın başkenti Beyrut, İsrail'in son haftalarda yoğunlaştırdığı hava saldırılarının ardından adeta durakladı. Şehirdeki barlar ve kitapçılar boşaldı, restoranlar kapanma noktasına geldi.

Abone Ol

Achrafieh'de bir otelde çalışan Marwan, "Sanki biri hayatın duraklama tuşuna bastı," diye özetliyor durumu. Bölge, Beyrut'un zengin Hristiyan mahallesi olarak biliniyor ve geçmişte İsrail'in hedefi olmamıştı. Ancak 10 Eylül'de İsrail'in merkezi Beyrut'a düzenlediği saldırıda 22 kişi hayatını kaybetti. Saldırının hedefi, üst düzey bir Hizbullah yetkilisi olan Wafiq Safa'ydı.

Şehirde son haftalarda artan gerilim, 17-18 Eylül'de güney Lübnan'da gerçekleşen saldırılarla başlamış ve binlerce insan Beyrut'a kaçmak zorunda kalmıştı. Şehrin ikonik yerlerinden Şehitler Meydanı'nda, savaştan kaçan aileler geçici çadırlar kurmuş durumda.

Gemmayze mahallesindeki Aaliya’s Books gibi popüler mekanlar neredeyse boş. Daha önce gece yarısına kadar açık olan restoranlar, şimdilerde 20:00'de kapanıyor. Loris adlı ünlü bir restoranın sahibi Joe Aoun, "Eskiden rezervasyon yapmadan yer bulamazdınız, şimdi günde sadece iki-üç masa doluyor," diyor.

Beyrut, uzun süren savaşlar ve ekonomik krizlerin ardından toparlanmaya çalışıyordu, ancak şimdiki durum belirsizlikle dolu. Şehirde yaşam adeta beklemeye alınmış gibi ve geleceğe dair umutlar giderek azalıyor.