Dünya

İsrail, Ramallah'ta "ayrım duvarı" inşası için hafriyat çalışmalarına başladı

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde "ayrım duvarı" inşası için hafriyat çalışmalarına başladı. Görgü tanıklarının aktardığına göre, Ramallah'ın Sincil kasabasına ait araziler, İsrail'e ait iş makineleriyle tahrip ediliyor.

Abone Ol

İsrail'in, Sincil kasabasının etrafını çevreleyerek Filistinlilerin topraklarını gasbeden yerleşim alanlarından ayıran bir ayrım duvarı inşa etmeyi planladığı ifade ediliyor. Bu nedenle, Filistinlilere ait arazilerin tahrip edildiği bildiriliyor. Tanıklara göre, İsrail makamları daha önce Sincil Belediyesi'ne, ayrım duvarı inşası için 15 dönümlük araziye el konulması yönünde askeri talimat göndermişti.

Planlanan duvar, bölgede yaşayan vatandaşların hareket alanını kısıtlayacak ve evlerine ulaşmak için daha uzun alternatif yollar kullanmaya zorlayacak. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile bağlantılı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi Başkanı Müeyyed Şaban, 30 Mart'ta yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının başladığı 7 Ekim'den itibaren 27 bin dönüm Filistin toprağının gasbedildiğini belirtmişti.

Filistin Merkezi İstatistik Kurumu'nun raporuna göre, İsrail'in 2023 yılında Batı Şeria'da el koyduğu Filistin toprakları, bir önceki yıla göre iki kat artış gösterdi. 2022 yılında 26 bin dönüm, 2023 yılında ise 50 bin 526 dönüm alana İsrail tarafından el konulduğu kaydedildi.