Dünya

İsrail: Nasrallah'ın öldüğü saldırıda Hizbullah'ın 20 mensubu daha öldürüldü

İsrail'in 27 Eylül'de Beyrut'un Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın yanı sıra 20 Hizbullah mensubu daha hayatını kaybetti. Saldırılar sonucunda Lübnan'da 1052 kişi yaşamını yitirdi, ülkede göç dalgası hız kazandı. Başbakan Mikati, yerinden edilenlerin sayısının bir milyona ulaşabileceğini belirtti.

Abone Ol

İsrail ordusu, 27 Eylül'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın yanı sıra aralarında üst düzey isimlerin de bulunduğu 20 Hizbullah mensubunun daha hayatını kaybettiğini iddia etti. Saldırıdan bu yana, İsrail’in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda toplam 1052 kişinin öldüğü bildirildi.

İddialar ve Saldırıların Ayrıntıları

Saldırı Hedefi: İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, saldırı sırasında Nasrallah'ın Güvenlik Şefi İbrahim Hüseyin Cezini, Nasrallah'ın Danışmanı Semir Tevfik Dib, Hizbullah Askeri Kapasite Artırım lideri Abdülemir Muhammed Seblini ve Hizbullah'ın Silah Gücü Koordinatörü Ali Naaf Eyüb'ün de aralarında bulunduğu 20 Hizbullah mensubu öldürüldü.

Hizbullah'ın Açıklaması: Hizbullah, Ali Karaki adındaki askeri komutanının da saldırıda yaşamını yitirdiğini duyurdu. Karaki'nin, Hizbullah’ın üst düzey yönetiminde önemli bir yere sahip olduğu belirtiliyor.

İsrail'in Saldırıları ve Sonuçları

Şiddetli Saldırılar: İsrail ordusu, 8 Ekim 2023'ten bu yana Hizbullah ile sınırlı çatışmalara devam ediyor. 17-18 Eylül tarihlerinde Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarına yönelik saldırılar gerçekleştirilirken, 23 Eylül’de Lübnan'ın güneyinde ve Bekaa ile Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenlendi.

Ölü Sayısı: Lübnan makamları, İsrail'in hava saldırılarında, 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1052 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Göç Dalgası ve İç Durum

Yerinden Edilenler: Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in devam eden saldırıları nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının bir milyona yaklaşabileceğini belirtti. 118 bin kişinin sığınma merkezlerine yerleştirildiğini söyleyen Mikati, "Yerinden edilenlerin gerçek sayısı bundan çok daha fazla," ifadelerini kullandı.

Milli Birlik Çağrısı: Lübnan ordusu, İsrail’in Lübnanlılar arasında bölünmeyi yayma çabalarına karşı milli birliğin korunması çağrısında bulundu. Ordunun açıklamasında, "Düşman İsrail, Lübnanlılar arasında bölünmeyi yayıyor," denildi.