Dünya

İsrail hesaba çekiliyor...

Güney Afrika tarafından hazırlanan 84 sayfalık dosyada, İsrail'in eylemlerinin "soykırım niteliğinde olduğu, çünkü bunların Gazze'deki Filistinlilerin önemli bir kısmının yok edilmesini amaçladığı" ifade ediliyor.

Abone Ol

Özlem Coşan

Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı'ndan (UAD) İsrail'in eylemlerini, II. Dünya Savaşı ve Holokost sonrasında hazırlanan 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme ışığında değerlendirmesini talep etti.

Güney Afrika mahkemesinin referans aldığı sözleşme, soykırımı “ulusal, etnik, ırksal ya da dinsel bir grubu tamamen ya da kısmen yok etmek amacıyla işlenen” cinayetler olarak tanımlıyor.

Güney Afrika'nın 84 sayfalık dosyasında, İsrail'in eylemlerinin "soykırım niteliğinde olduğu, çünkü bunların Gazze'deki Filistinlilerin önemli bir kısmının yok edilmesini amaçladığı" belirtiliyor.

UAD'den hukuki açıdan bağlayıcı bir dizi karar talep ediliyor.  Mahkeme, İsrail'in "Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini ve ihlal etmeye devam ettiğini" Uluslararası Adalet Divanı'dan ilan etmesini bekliyor. Bununla birlikte mahkeme Adalet Divanı'dan İsrail'e, sözleşmenin ihlali anlamına gelebilecek Gazze'deki düşmanlıkları durdurması yönünde baskı yapması, tazminat teklif etmesi ve Gazze'de yok ettiklerini yeniden inşa etmesi için gerekli şartları sağlaması talimatını vermesini istiyor. 

Başvuruda, soykırım eylemlerinin Filistinlileri öldürmeyi, ciddi zihinsel ve bedensel zarara yol açmayı ve kasıtlı olarak "bir grup olarak fiziksel yıkıma yol açacak" koşullar yaratmayı içerdiği öne sürülüyor.  84 sayfalık dosyada İsrailli yetkililerin soykırım niyetini dile getirdiği de belirtiliyor.

Güney Afrika, her iki ülkenin de soykırım sözleşmesinin imzacıları olması nedeniyle mahkemenin yargı yetkisine sahip olduğunu savunuyor. Sözleşmenin dokuzuncu maddesinde bu tür anlaşmazlıkların Uluslararası Adalet Divanı'na sunulabileceği ifade ediliyor.

Başkan Cyril Ramaphosa da dahil olmak üzere pek çok Güney Afrikalı, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik politikalarını, Güney Afrika'nın ırk ayrımcılığına dayalı geçmişteki apartheid rejimiyle karşılaştırıyor.  İsrail ise bu tür iddiaları reddediyor. Mahkemenin soykırım suçlamasına yönelik İsrail'in yarın savunma yapması bekleniyor.