İsrail Gazze’de kaybediyor, bataklığa saplanmış durumda. Dün Gazze’de 24 İsrail askeri Kassam Tugayları tarafından öldürüldü. Bu İsrail’in resmî açıklamalarına göre Gazze’de savaşın başından beri bir günde verdiği en büyük kayıp. Kimi kaynaklara göre dün ölen İsrailli asker sayısı 50’den daha fazla.
Kassam Tugayları ve diğer Filistinli grupların yayınladığı operasyon görüntülerini yakından takip edenler açısından şurası kesin ki İsrail asker ve ekipman kayıplarını olabildiğince gizliyor. Asker kayıplarının gizlenebilmesinde İsrail’in Gazze’de aynı zamanda paralı askerler savaştırması da önemli bir etken.
Buna rağmen savaş uzadıkça ve İsrail iç kamuoyundaki birlik sarsılıp Netanyahu’ya yönelik muhalefet güçlendikçe hem ordu hem istihbarat üzerinden kayıplara dair daha fazla bilgi kamuoyuna sızacaktır.
Nitekim İsrail Gazze’de yaptığı tüm yıkıma ve katliamlara rağmen askerî alanda herhangi bir stratejik başarı kazanabilmiş değil. İsrail ordusu 108 gündür Gazze’yi havadan, karadan ve denizden hedef gözetmeksizin bombalamasına rağmen ne esirleri kurtarabildi ne Hamas’ın liderlerini ele geçirebildi ne de Hamas’ın askerî kapasitesine ciddi bir darbe vurabildi.
İsrail ordusu ve Netanyahu, bu 108 gün içerisinde birçok defa Hamas’ın askerî olarak çöktüğünü ve Kassam Tugaylarının topluca teslim olduğunu iddia etti. Bunu kanıtlamak için sivilleri soyarak gözaltına aldıkları görüntüleri dünyayla paylaştılar. Nazilerin Yahudilere yaptığı muameleyi hatırlatan bu görüntülerle siyonist apartheid rejimi, bir kere daha ırkçı ve barbar bir rejim olduğunu dünyaya göstermiş oldu. Bu görüntüleri yayınlayarak Filistinlileri küçük düşürdüğünü zanneden zekâ seviyesi düşük siyonistler günün sonunda sadece kendilerini küçük düşürmüş oldular.
Dün Gazze’de İsrail’in verdiği kayıplar, İsrail’in Gazze’de bataklığa saplandığını çok açık bir şekilde gösteriyor. Amerikan istihbaratının en iyi tahminine göre, İsrail bugüne kadar Kassam Tugaylarının ancak yüzde 30’unu etkisiz hâle getirebildi.
Bundan dolayı Netanyahu Gazze’de yıllar sürecek bir operasyondan bahsediyor. Yıllar sürecek bir operasyonun ekonomik maliyeti, asker kayıpları ve uluslararası baskı İsrail için sürdürülebilir değil.
Gazze’den bir zafer hikâyesi üretemeyen ve uzun sürecek bir savaşın maliyetini kaldıramayacak olan Netanyahu’nun, savaşı bölgeye ama özellikle de Lübnan’a yayıp ABD gibi diğer aktörleri de savaşa dâhil etmeye çalıştığını görüyoruz.
Netanyahu böylece, İsrail toplumunu bir varlık-yokluk mücadelesi içeresinde olduklarına inandırıp iktidarını devam ettirebileceğini hesap ediyor.
İsrail’in Gazze’den sonra Lübnan’a girmesi Netanyahu’nun iktidarını belki bir miktar uzatabilir ama İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalinin ömrünü kısaltacağı kesin. Bu Nazi artığı rejimin daha da rezil rüsva olduğunu hep beraber görüp izleyeceğiz.