Dünya

İsrail askeri itiraf etti: Siviller canlı kalkan olarak kullanıldı

Soykırımcı İsrail askerleri, Gazze'deki birliklerinin güvenliğini sağlamak için Filistinlileri, potansiyel olarak tuzaklı evlere ve tünellere girmeye zorladı. Bu uygulamayı doğrulayan bir İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askeri ve beş eski tutuklu, bu yöntemlerin sıkça kullanıldığını söyledi.

Abone Ol

Bir asker, birimlerinin iki Filistinli tutukluyu canlı kalkan olarak kullanmak amacıyla yakaladığını belirtti.

"Onlara, bizim önümüzde binaya girmelerini söyledik. Eğer tuzak varsa, patlayan onlar olacak, biz değil" dedi.

Bu uygulama, "sivrisinek protokolü" olarak adlandırılıyor ve İsrail askeri içinde yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Uygulamanın tam ölçeği bilinmemekle birlikte, tanıkların ifadeleri,  Gazze Şehri, Han Yunus ve Refah gibi bölgelerde yaygın olduğunu ortaya koyuyor.

İstihbarat subayı emir verdi
Asker, başlangıçta birimlerinin şüpheli binalara girmeden önce standart prosedürler uyguladığını, köpek gönderildiğini veya bir tank mermisiyle binanın yanına delik açıldığını açıkladı.

Ancak bu yılın bahar aylarında, bir istihbarat subayının iki Filistinli tutuklu ile birlikte geldiklerini ve onları insan kalkanı olarak kullanmalarını emrettiğini söyledi.

İsrail askeri, CNN'e yaptığı açıklamada, "IDF'nin tutuklu Filistinlileri askeri operasyonlar için kullanmayı kesin bir şekilde yasaklayan direktifleri ve yönergeleri bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

Uluslararası hukuk, sivillerin askeri faaliyetlere kalkan olarak kullanılmasını veya zorla askeri operasyonlara katılmalarını yasaklıyor.

Askerin ifadeleri, Gazze'de tutuklu bulunan Filistinlilerin, askeri operasyonların bir parçası olarak potansiyel tehlikelerle dolu alanlara girmeye zorlandığını gösteriyor.

Filistinli eski tutuklular, askeri birlikler tarafından yakalanıp, kendilerinin tehlikeli yerlere girmeleri için zorlandıklarını belirtti.