İsrafın bu kadarı…

Abone Ol

“Sabrın bu kadarı”, “abartının bu kadarı”, “cahilliğin bu kadarı” gibi ifadeleri cümlelerimizde kullanarak aklımızın nasıl da hayrete düştüğünü anlatmak isteriz. Bu, aslında hayatımızdaki her türlü ölçülebilir değerin “bu kadarda olmaz ki”sinin anlatım şeklidir; “bu kadarı”… Yani tahammüllerin çok ötesinde değil mi?

Geçen iki haftanın yazısını okuyanlarımız birtakım değerlerden bahsettiğimizi hatırlıyordur. Bugün o değerlerden birini ele alıp kendi vücut dünyamızda neler olduğunu paylaşmak istiyorum.

Dünya sağlık örgütünün vücut kitle indeksimizi 18,5 ile 24,9 arası normal olarak tanımladığını önceki haftalarda ifade ettim. Yine, Sağlık Bakanlığımızın 2012 yılında 15 yaş üzeri bireylerde yapmış olduğu çalışma beden kitle indeksimizin milletçe ortalama 26,8 olduğunu gösteriyor. Bu oran iyi gibi görünse de fazla kilolu ve şişman yüzdeliği 56’dır. Bu yüzde 56’lık nüfusun oluşan beden kitle indeksini normal olan yüzde 44’lük nüfusa dağıttığımızda onları bile fazla kilolu göstermeye yetecek nitelikte. İşin gerçeği, dünyayı yönetebilecek bir varlığın kendini yönetememesini hayal dahi edemiyorum.

Ülkemizde ortalama boy uzunluğu 166 cm’dir. Ee ne var bunda demeyin. Çok şey var! Sıkı durun, fazlalıklarımızı söylüyorum. Bu boy ortalamasına göre BKİ’mizi hesapladığımızda bunun her bireye yansıyan kısmı tam tamına 5 kg olur. Yani kişi başı düşen 5 kg fazla yağ dokumuz var. Her 1 kg yağ dokusunun oluşumu için gereken kalori miktarı ise korkunç bir rakam! 7000 kalori. Hayır, yanlış okumadınız, tam 7000 kalori. İşte israfın boyutu. Yani kaç kilo fazlamız varsa bunu 7000 ile çarpın ve israfın miktarını görün. Bir de bu kiloları muhafaza etmek için tükettiğimiz kalorileri de eklersek vay halimize Türkiye’m! Oysa hareketli, sağlıklı bir insanın cinsiyete ve kiloya göre değişmekle birlikte yaklaşık günlük 2000-2500 kalori tüketmesi fazla kilo kaybetmeden hayatını devam ettirmesine yeter. Bir ekmeğin yaklaşık 9001000 kalori olduğunu söylersek varın gerisini düşünün. Gün içinde yediğimiz diğer gıdalarla beraber oldukça yüklü bir yekûn tutar. Yani bir ekmek hesabı yapacak olursak her gün en az bir ekmeği fazladan tüketiyoruz. Ülkemizde 15 yaş üstü nüfus yaklaşık 56 milyon ise ve bu nüfusunda yüzde 56’sı kilolu ise, küçük bir hesapla, 31 milyon x 1 TL (en basit ve en ucuz hesapla) ile 31 milyon TL x 365 gün = 11 milyar gibi korkunç büyük bir rakam ortaya çıkar bir yılda. Bu para ile bu ülkeye neler yapılabileceğini sizlerin hayal gücüne bırakıyorum.

Bakın aklıma ne geldi… Hadi çocukluğumuzda kalan kumbaralarımızı çıkaralım ve her gün en az bir ekmek kalorisi az tüketelim ve bunu da 1 TL olarak kumbaramıza atalım. Bir yıl sonra o kumbarayı açıp biriken 365 TL ile kendimizi değil ihtiyaç sahibi birini ödüllendirelim. Böylece hem vücudumuz hem ruhumuz sağlıklı olsun.

Sağlıcakla…

Sağlık Bakanlığımızın 2012 yılında 15 yaş üzeri bireylerde yapmış olduğu çalışma beden kitle indeksimizin milletçe ortalama 26,8 olduğunu gösteriyor.