Ekonomi

İSO/Bahçıvan: Enflasyonist ortamların yarattığı illüzyonun sonuna gelindi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Enflasyonist ortamında yarattığı illizyonun sonuna gelindi.” dedi. Acil ihtiyaç duyulan reformlar yapıldığı için Türkiye’ye sermaye akımının zayıf kaldığını dile getiren Bahçıvan, ihracat dövizlerin yüzde 40’ının bozdurulması yönündeki kuralın “kademeli bir şekilde azaltılarak, makul bir biçimde sıfırlanması” talebini yineledi.

Abone Ol

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclisi olağın toplantısında yaptığı konuşmada, enflasyonist ortamların yarattığı illüzyonun sonuna gelindiğini belirtti.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, ihracat dövizlerin yüzde 40’ının bozdurulması yönündeki kuralın “kademeli bir şekilde azaltılarak, makul bir biçimde sıfırlanması” talebini yineledi.

Bahçıvan, Türkiye ekonomisinde büyümenin 2024 yılında OVP’de öngörülen yüzde 4’lük tahminin altında kalacağı görüşünün hakim olduğunu ifade etti.

Mevcut desteklerin ihracat kabiliyetinin geliştirilmesine yeterince katkı sağlamadığını ifade eden Bahçıvan'ın konuşmasında öne çıkanlar özetle şöyle;

2024 yılın il aylarında, asgari ücret zammı ve vergi ayarlamalarının etkisiyle enflasyonun seyrinde yeniden bir bozulma göreceğiz.

Geçen yıl ortalarına kadar izlenen rasyonellikten uzaklaşan ekonomi politikalarının kaçınılmaz sonucu fiyat istikrarının kaybedilmesi oldu.

Enflasyonist ortamların yarattığı illüzyonun sonuna gelindi.

Önci ihracatçı sektörlerimizden ana metal, tekstil ürünleri ve giyim eşyalarında belirgin düşüşler dikkat çekiyor.

Yılın başından itibaren oluşan yüksek maliyetler ihracat piyasalarındaki rekabet gücünü sekteye uğratmış durumda.

Türkiye'nin elindeki fırsatları daha güçlü kullanması gereken bir modele ihtiyaç var.

Acil ihtiyaç duyulan reformlar yapıldığı için Türkiye'ye yabancı sermaye akımı zayıf kalıyor, şirket birleşme ve satın almaları da hızla düşüyor.

Enflasyonist bir büyümenin bedelini toplum olarak hep birlikte ödeyeceğimizi her vesile ile dile getirdik.

Ülkede, başta Merkez Bankası olmak üzere kurumsal bağımsızlığın kalıcı tesisi, en temel politaka öncelikleri arasında yer almalı.