“Biz insanları kula kul olmaktan kurtarıp Allah’a kul etmek için geldik.”
Kadisiye Savaşı’ndan önce Müslüman Orduların sözcüsü Mugire’nin Sasani Ordusu’nun komutanı Rüstem’e niçin Sasani sınırlarına geldiklerini ifade eden bir cümle bu.
Öncesinde uzun pazarlıkların yapılmasına rağmen 4-5 gün sürecek savaş başlamış şiddetli çatışmalar sonrasında Müslüman askerler Komutan Rüstem’in emrindeki Sasani Ordusu’nu dağıtmayı başarmıştı. Eğer Allah’ın Peygamber’ini ve hak dini tanırlarsa savaşın olmayacağını dile getiren söze rağmen İslam Ordusu’nu ve halifesini alaya alacak kadar kendilerinden emin olan Sasaniler, savaşın 3. günü Suriye’den gelen altı bin kişilik ordu ile Müslümanlar’ın zaferlerini ilan etmelerine engel olamamışlardı.
Tarih kitaplarında bu savaş sonrası için Sasaniler hakkında şu bilindik ama çok açık olan bir ifade geçer; Dönemin iki süper gücünden biri olan Sasaniler, Kasidiye Savaşı ile bu gücü kaybetmiş ve sonrasında imparatorluklarının yıkılmasını engelleyememişlerdir.
Bu savaş sonrasında İslamiyet ile tanışan İran için İslam’a yarardan çok zararı oldu yorumunu dile getiren tarihçilerin ortak dayanağı tarihten günümüze kadar İran’ın Müslüman olmayan hiçbir devletle savaş yapmamasını gösteriyorlar. Zaten Şii lider Nasrallah’ın hiçbir zaman Hıristiyanlar’la savaşmayacağız açıklaması da bunu destekleyecek nitelikte. Savaş bir yana savaşta olan hiçbir İslam devletini de destekledikleri görülmedi diyen İslam tarihçileri de yok değil.
Yukarıdaki tarihçilerin görüşlerini destekleyen her biri ayrı bir yazı konusu olan bazı hususlara değinelim: 1- İran neden Müslüman Azerbaycan halkına karşılık hep Hıristiyan olan Ermeniler’i destekledi? 2- Neden Orta Asya Müslüman halklarından ziyade hep Rusya’nın yanında yer aldı? 3- Neden Doğu Türkistan halkına karşılık daima Çin’i destekledi? 4- Ve en son neden masum Suriye halkına karşılık Beşar Esed’in yanında yer alıp Suriye’de mezhep savaşlarının çıkartmayı göze aldı? Bir zamanlar İslam ordularının komutanı eğer İslamiyet’i tanırsanız sizle savaşmayacağız diye hitap ettiği İran neden bugün Müslüman olan Halep halkının katledilmesine razı kaldı? Bunların cevapları az çok belli sanırım.
Yukarıdaki sorulardan sonra İran devlet aklının özellikle Halep’te insani yardım konvoyunu bile engellemek ve Halep’teki masumları kendisinin desteklediği milislerce katlettirmek istemesinin sebebini tarihe götürerek sorgulayalım, bir zamanlar Suriye’den gelen altı bin kişilik ordudan oluşan yardımcı kuvvetlerden dolayı zamanın süper gücü olan imparatorluklarının yıkılması olabilir mi diye de düşünelim…