Dünya

İran'da iPhone yasağı zarar yazıyor

İran'da iPhone cep telefonlarına getirilen ithalat yasağı, ülkeye yaklaşık 900 milyon dolarlık bir zarar verdi. Kaçakçılık yöntemlerinin artması ve resmi kayıt dışı kalan iPhone 14 ve 15 model telefonlar, bu ekonomik kaybın başlıca nedenleri arasında.

Abone Ol

İran Cep Telefonu İhracatçıları Derneği Başkanı Abdulmehdi Esedi, İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) yaptığı açıklamada, iPhone 14 ve 15 modellerinin resmi olarak kayıt edilememesinin ülkeyi büyük bir ekonomik zarara uğrattığını belirtti. Esedi, mevcut yasağın devam etmesi durumunda zararın önümüzdeki yıl 1,3 milyar dolara yükselebileceği uyarısında bulundu.

Esedi, son iki yılda iPhone ithalatındaki yasakların ülkenin döviz kaynaklarının yönetimini zorlaştırmanın yanı sıra yaklaşık 900 milyon dolarlık dövizin yasa dışı yollarla ülke dışına çıkmasına neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, İletişim ve Sanayi Bakanlıklarının yasağın kaldırılması için çalışmalar yürüttüğü bilgisi de paylaşıldı.

Resmi olmayan verilere göre, İran'ın cep telefonu ithalatının üçte birinden fazlası iPhone'lardan oluşurken, iPhone 14 ve 15 modellerinin ithalatı ve kaydedilmesi yasaklanmış durumda. Apple, ürünlerinin İran'da satışını yasaklamış olmasına rağmen, iPhone'lar İranlılar arasında popülerliğini koruyor.