Dünya

İran: Nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için diplomatik fırsat var

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, nükleer anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesi için diplomatik fırsatların mevcut olduğunu belirtti.

Abone Ol

Dışişleri Bakanlığındaki haftalık basın toplantısında ülkesinin dış politika gündemini ve bölgesel gelişmeleri değerlendiren Kenani, İran’ın komşularıyla ve Rusya ile Çin gibi doğu ülkeleriyle ilişkilerine öncelik verdiğini ifade etti. "İran'ın komşularla iyi ilişkiler politikası ciddi bir önceliktir. Doğu'ya yönelik stratejimiz taktik değil, stratejik bir tercihtir. Doğuyla ilişkiler hükümetin öncelikleri arasında yer alıyor." dedi.

Nükleer müzakerelerin yeniden başlaması hakkında bir soruya Kenani, "Batılı tarafların çok taraflı diplomatik süreci engellemesi üzücü. Karşı tarafın nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma iradesi göstermesi durumunda, diplomatik fırsatların devam edeceğine inanıyoruz." yanıtını verdi.

Kenani, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in yakın zamanda buluşma konusunda anlaştıklarını da aktardı.

Zengezur Koridoru ile ilgili sorulara, "Ekonomik ve transit yollar üzerindeki engellerin kaldırılmasını destekliyoruz; bu, tüm ilgili ülkelerin çıkarları gözetilerek yapılmalıdır." açıklamasını yaptı. Ayrıca, Suriye'de İsrail'in saldırılarında İranlı güçlere bağlı tesislerin vurulduğuna dair haberlerin doğru olmadığını savundu.