Dünya

İran neden İsrail'e saldırdı? Tüm detaylarıyla İran-İsrail gerilimi

İran, Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluğuna düzenlenen ölümcül saldırıya misilleme sözü verdikten sonra İsrail'e insansız hava araçları ve füzeler fırlattı. Peki bu gerilimin asıl nedeni ne? İran neden İsrail’e saldırdı?

Abone Ol

İran, dün gece İsrail’e saldırarak tüm dünyada endişeleri tırmandırdı.

Daha önce İsrail ve İran, yıllarca süren bir gölge savaşı içindeydi; sorumluluk kabul etmeden birbirlerinin varlıklarına saldırıyorlardı.

Bu saldırılar, Filistinli grup Hamas'ın geçen Ekim ayında civardaki İsrail topluluklarına yönelik saldırısının ateşlediği Gazze'deki mevcut savaş sırasında önemli ölçüde arttı.

İSRAİL VE İRAN NEDEN DÜŞMAN?

İki ülke, İsrail karşıtlığını ideolojisinin önemli bir parçası olarak kullanan bir rejimin iktidara geldiği 1979 İran İslam devrimine kadar müttefikti.

İran, İsrail'in var olma hakkını tanımıyor ve onun yok edilmesini istiyor.

Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney daha önce İsrail'i "şüphesiz kökünden sökülüp yok edilecek" "kanserli bir tümör" olarak tanımlamıştı.

İsrail, Tahran'ın söylemlerinin, İsrail'i yok etmeye yeminli vekil güçler oluşturmasının, Hamas dahil Filistinli grupları ve Lübnanlı Şii militan grup Hizbullah'ı finanse edip silahlandırmasının ve İran'ın olduğuna inandığı şeyin de kanıtladığı gibi, varoluşsal bir tehdit oluşturduğuna inanıyor. İran nükleer bomba üretmeyi amaçladığını inkar etse de gizli nükleer silah peşinde koşuyor.

İRAN, KONSOLOSLUĞA YAPILAN SALDIRININ ARDINDAN MİSİLLEME YAPMAK İSTEDİ

İran, Cumartesi gecesi İsrail'e yönelik bombardımanın, 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğu binasına düzenlenen ve üst düzey İranlı komutanların öldürüldüğü hava saldırısına yanıt olduğunu söyledi.

İran, egemenliğinin ihlali olarak gördüğü hava saldırısından İsrail'i sorumlu tutuyor. İsrail bunu gerçekleştirdiğini söylemedi ancak büyük ölçüde bunu yaptığı varsayılıyor.

Aralarında İran'ın seçkin Cumhuriyet Muhafızları'nın (IRGC) denizaşırı kolu olan Kudüs kuvvetinin üst düzey komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin de bulunduğu on üç kişi öldürüldü. İran'ın Lübnanlı Şii silahlı grup Hizbullah'ı silahlandırmaya yönelik operasyonunda kilit isimlerden biriydi.

Konsolosluk saldırısı, yaygın olarak İsrail'e atfedilen İran hedeflerine yönelik hava saldırıları modelini takip ediyor. Son aylarda Suriye'deki hava saldırılarında çok sayıda üst düzey Devrim Muhafızları komutanı öldürüldü.

Devrim Muhafızları, yüksek hassasiyetli füzeler de dahil olmak üzere silah ve teçhizatı Suriye üzerinden Hizbullah'a aktarıyor. İsrail bu teslimatları durdurmanın yanı sıra İran'ın Suriye'deki askeri varlığını güçlendirmesini de engellemeye çalışıyor.

İRAN'IN MÜTTEFİKLERİ KİMLER?

İran, Orta Doğu'da ABD ve İsrail'in bölgedeki çıkarlarına meydan okuyan bir "direniş ekseninin" parçası olduğunu söylediği bir müttefikler ve vekil güçler ağı kurdu. Onları değişen derecelerde destekler.

Suriye İran'ın en önemli müttefikidir. İran, Rusya ile birlikte Beşar Esad'ın Suriye hükümetinin ülkede on yıl süren iç savaşta hayatta kalmasına yardımcı oldu.

Lübnan'daki Hizbullah, İran'ın desteklediği silahlı grupların en güçlüsü. İsrail ile Hamas arasında savaşın başlamasından bu yana neredeyse her gün İsrail ile sınır ötesi ateş ticareti yapıyor. Sınırın her iki tarafında da onbinlerce sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İran, Irak, Suriye ve Ürdün'deki ABD üslerine roket ateşiyle saldıran çok sayıda Şii milis grubunu destekliyor. ABD, Ürdün'deki bir askeri karakolda üç askerinin öldürülmesi üzerine misilleme yaptı.

Yemen'de İran, ülkenin en kalabalık bölgelerini kontrol eden Husi hareketine destek sağlıyor. Husiler, Gazze'de Hamas'a desteklerini göstermek için İsrail'e füzeler ve insansız hava araçları ateşledi ve aynı zamanda kıyılarına yakın ticari gemilere de saldırarak en az bir gemiyi batırdı. ABD ve İngiltere buna karşılık olarak Husi hedeflerini vurdu.

İran aynı zamanda geçen yıl 7 Ekim'de İsrail'e saldıran Hamas'ın da aralarında bulunduğu Filistinli silahlı gruplara da silah ve eğitim sağlıyor; bu da Gazze'deki mevcut savaşı ve İran, onun vekilleri ve İsrail'in daha geniş Orta Doğu'daki müttefikleri arasındaki çatışmaları ateşliyor. Ancak İran, 7 Ekim saldırısında herhangi bir rol oynadığını reddediyor.

İRAN VE İSRAİL'İN ASKERİ YETENEKLERİ NASIL KARŞILAŞTIRILIYOR?

İran, coğrafi olarak İsrail'den çok daha büyük ve yaklaşık 90 milyonluk bir nüfusa sahip; bu da İsrail'in neredeyse on katı kadar büyük; ancak bu, daha büyük bir askeri güce dönüşmüyor.

İran füzelere ve insansız hava araçlarına büyük yatırım yaptı. Kendine ait geniş bir cephaneliği var ama aynı zamanda vekillerine da önemli miktarda malzeme sağlıyor.

Eksikliği ise modern hava savunma sistemleri ve savaş uçakları. Rusya'nın, Tahran'ın Ukrayna ile savaşında Moskova'ya verdiği askeri destek karşılığında İran'la işbirliği yaptığına inanılıyor - İran, Şahed saldırı insansız hava araçlarını sağladı ve Rusya'nın şimdi bu silahları kendisinin üretmeye çalıştığı bildiriliyor.

Buna karşılık İsrail dünyanın en gelişmiş hava kuvvetlerinden birine sahip. IISS askeri denge raporuna göre İsrail'in F-15'ler, F-16'lar ve en yeni F-35 gizli jeti de dahil olmak üzere en az 14 jet filosu var.

İsrail'in ayrıca düşman topraklarının derinliklerine saldırı düzenleme deneyimi de var.

İRAN VE İSRAİL'İN NÜKLEER SİLAHLARI VAR MI?

İsrail'in kendi nükleer silahlarına sahip olduğu varsayılıyor ancak kasıtlı bir belirsizlik içeren resmi bir politika sürdürüyor.

İran'ın nükleer silahları yok ve nükleer silahlı bir devlet haline gelmek için sivil nükleer programını kullanmaya çalıştığını da reddediyor.

Geçtiğimiz yıl küresel nükleer gözlemci, İran'ın yeraltı Fordo tesisinde %83,7 saflığa kadar zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları buldu. İran, zenginleştirme seviyelerinde "istenmeyen dalgalanmaların" meydana gelmiş olabileceğini söyledi.

İran, dünya güçleriyle 2015'te yapılan nükleer anlaşmayı ihlal ederek, iki yılı aşkın bir süredir açık bir şekilde uranyumu yüzde 60 saflığa kadar zenginleştiriyor.

Ancak bu anlaşma, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de tek taraflı olarak çekilip İran'a yönelik ağır yaptırımları yeniden uygulamaya koymasından bu yana çökmenin eşiğinde. İsrail nükleer anlaşmaya ilk etapta karşı çıkmıştı.

İRAN SALDIRISIYLA HANGİ MESAJI VERİYOR?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, durumu "Engelledik. Öne çıktık. Birlikte kazanacağız" şeklinde değerlendirdi.

Ancak birçok İngiltere başbakanının dış politika danışmanı ve İngiltere'nin eski Lübnan büyükelçisi olan Tom Fletcher, İran'ın salvosunun "İran'ın kapasitesi ve erişiminin tüyler ürpertici bir sinyali" olduğunu söyledi.

Hem İran hem de İsrail'deki liderlerin "ülkede baskı altında olduğu, uluslararası eleştirilerle karşı karşıya olduğu ve açıkça ateşle oynamaya hazır olduğu" konusunda uyardı.

Ayrıca İran'ın Hizbullah yerine doğrudan yanıt vermeyi seçmesinin "olumlu" olduğunu da söyledi. Bazı İsrailliler, ordunun Lübnan silahlı grubunu sınırdan geri püskürtmek için onlarla çatışmasını genişletmesi çağrısında bulundu.

Chatham House düşünce kuruluşundan Sanam Vakil, saldırının İran açısından başarılı olduğunu ve Tahran'ın "İsrail'in blöfünü gördüğünü" söyledi.