Sağlık

İnsan vücudunda 3 bin 600 gıda ambalajı kimyasalı bulundu

Bilim insanları, gıda ambalajı ve hazırlığı sürecinde kullanılan 3.600'den fazla kimyasalın insan vücudunda bulunduğunu ve bunların bazılarının sağlık açısından tehlikeli olduğunu açıkladı.

Abone Ol

Zürih merkezli Gıda Ambalajı Forumu Vakfı'ndan Dr. Birgit Geueke, bu kimyasallardan yaklaşık 100'ünün insan sağlığı için "yüksek risk" taşıdığını belirtti. Zararlı kimyasallar arasında PFAS ve bisfenol A yer almakta olup, her ikisi de yasaklanma sürecindedir.

3 Bin 601 KİMYASAL!

Geueke, bu kimyasalların gıdayla birlikte ambalajdan insan vücuduna geçişi ve üretim süreçlerinden kaynaklı maruziyet konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. Araştırmacılar, daha önce 14.000 gıda temaslı kimyasal kaydetmiş, biyomonitoring veritabanları incelemeleri sonucunda 3.601 kimyasalın insan vücudunda tespit edildiğini bulmuştur.

Hormon Bozucu Etkiler...

Geueke, bu kimyasalların yalnızca gıda ambalajından değil, çeşitli maruziyet kaynaklarından da gelebileceğini ifade etti. Son yıllarda PFAS ve bisfenol A gibi kimyasallar, insan vücudunun farklı bölgelerinde tespit edilmiş ve sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, hormon bozucu etkileri bilinen ftalatlar ve daha az bilinen oligomerler de bu kimyasallar arasında bulunmaktadır.

"Kimyasallar Birbirleriyle Etkileşime Girerek Daha Büyük Riskler Oluşturabilir"

Sağlık üzerindeki etkilerin hâlâ belirsiz olduğunu özellikle oligomerler hakkında az sayıda kanıt bulunduğunu belirten Geueke, kimyasalların birbirleriyle etkileşime girerek daha büyük riskler oluşturabileceği konusunda uyardı. Çalışma, Avrupa Birliği’nin PFAS ve bisfenol A'nın gıda ambalajında kullanımını yasaklama sürecinin son aşamalarında olduğunu ortaya koydu. Araştırma, "Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology" dergisinde yayımlandı.