Gündem

İngiltere'de enflasyon üç yılın en düşük oranına geriledi

Birleşik Krallık'ta enflasyon, Eylül ayı itibarıyla yıllık bazda %1,7'ye düşerek son üç buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi. Resmi verilere göre, bu sürpriz düşüşün arkasındaki en büyük etkenler, düşen uçak bileti ve akaryakıt fiyatları oldu.

Abone Ol

Bu gelişmeyle birlikte enflasyon oranı, İngiltere Merkez Bankası'nın %2'lik hedefinin altına inmiş oldu ve önümüzdeki ay için faiz indirimlerinin önünü açtı. Eylül ayı enflasyon verisi, Nisan 2025'te uygulanacak olan Evrensel Kredi gibi birçok sosyal yardımın ne kadar artacağını belirlemede kullanılıyor. Bu artış, kişisel bağımsızlık ödeneği, katılım ödeneği ve engelli yaşam ödeneği gibi ana engelli yardımlarını ve bakım ödeneğini kapsayacak.

Ulusal İstatistik Ofisi'ne (ONS) göre, Eylül ayında akaryakıt ve dizel fiyatları, bir yıl öncesine göre %10,4 oranında düştü. Ayrıca, yaz tatili sonrası uçak bileti fiyatlarının normalden daha fazla gerilemesi, enflasyon oranını aşağı çeken diğer bir faktör oldu.

Bununla birlikte, hane halkı süt, peynir, yumurta, meyve ve alkolsüz içecekler gibi gıda fiyatlarındaki artışlardan olumsuz etkilendi.

Hükümetten Değerlendirme ve Bütçe Hazırlıkları

Hazine'nin Baş Sekreteri Darren Jones, enflasyondaki bu yavaşlamanın "milyonlarca aile için sevindirici bir haber" olduğunu ifade etti. Ancak, çalışan insanları korumak için daha fazla şey yapılması gerektiğini vurgulayarak, ekonomik istikrarı yeniden sağlamak ve büyümeyi geri getirmek için çalıştıklarını belirtti.

Bu sürpriz düşüş, Ekim ayının sonunda açıklanacak olan ve 40 milyar sterlinlik vergi artışları ve harcama kesintilerini içermesi beklenen bütçe öncesinde geldi. Maliye Bakanı Rachel Reeves, ilk bütçesini hazırlarken bakanlıklar için gerçek anlamda kesintilerden kaçınmak amacıyla "zor kararlar" alınacağını dile getirdi.

Kasım Ayında Faiz İndirimi Beklentisi

Enflasyonun ekonomistlerin beklentilerinin altında kalması, piyasalarda İngiltere Merkez Bankası'nın Kasım ayındaki toplantısında faiz indirimi yapacağına dair beklentileri artırdı. Hargreaves Lansdown'dan Susannah Streeter, çeyrek puanlık bir indirimin "neredeyse kesin" olduğunu belirtti. Ayrıca, Aralık ayında ikinci bir faiz indirimi ihtimalinin de güçlendiğini ekledi.

İngiltere'de faiz oranları şu anda %5 seviyesinde ve bu oranlar, enflasyonun enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle yükselmesinin ardından 2021 sonlarından itibaren artırılmıştı. Ağustos ayında yapılan ilk indirimden sonra Eylül ayında oranlar sabit tutulmuştu. KPMG İngiltere Baş Ekonomisti Yael Selfin, Eylül'deki enflasyon düşüşünün, politika yapıcıların daha fazla indirim yapması için yeterli olacağını ifade etti. Ancak, bu ay enerji faturalarındaki yaklaşık %10'luk artış nedeniyle enflasyonun yeniden yükselme ihtimaline dikkat çekti.