Dünya

İngiltere'de aşırı sağcılar sığınmacıların kaldığı otele saldırdı

İngiltere'nin Rotherham kentinde aşırı sağcı gruplar, sığınmacıların kaldığı bir oteli ateşe vermeye çalıştı.

Abone Ol

Rotherham'da, Müslüman ve göçmen karşıtı eylemler düzenleyen İngiliz Savunma Ligi'nin (EDL) çağrısı üzerine yüzlerce aşırı sağcı, düzensiz göçmenler ve sığınmacıların kaldığı otelin önünde toplandı.

Otelin önünde toplanan göstericiler ile polis arasında arbede çıktı. Eylemciler, otelin camlarını kırıp binayı ateşe vermeye çalıştı. Olaylar sırasında bir polis memuru yaralandı ve meslektaşları tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, aşırı sağcıların otelin giriş katında kırılan camdan binayı ateşe vermeye çalıştıkları görüldü. Polis, saldırganları uzaklaştırmakta zorlandı. Göstericiler, yangın tüpleri ve sandalyelerle otel kapılarına barikat kurarak içerdekilerin çıkmasını engellemeye çalıştı. Küçük çaplı yangın, büyümeden söndürüldü.

Middlesbrough kentinde yaklaşık 300 aşırı sağcı yürüyüş düzenledi. Polis, göstericiler arasında çıkan arbedelerde iki kişiyi gözaltına aldı. Eylemciler, polise şişe ve elektronik sigaralar attı.

Bolton'da polis, göstericilere eylemlerin sona erdiğini ve saat 22.00'ye kadar tekrar toplanmamaları gerektiğini duyurdu. Kent genelinde polise, eylemleri engelleme, arama yapma ve gözaltı yetkisi verildi.

Olaylar 3 Çocuğun Öldüğü Saldırı Sonrası Arttı

Aşırı sağcı grupların düzenlediği eylemler, Southport kentinde hafta başında yaşanan bıçaklı saldırının ardından şiddetlendi. Olayda, 3 çocuk hayatını kaybetmiş, 8'i çocuk 10 kişi yaralanmıştı. Aşırı sağcı sosyal medya hesapları ve haber siteleri, şüphelinin Müslüman bir sığınmacı olduğunu iddia etmişti. Polis, saldırganın Cardiff doğumlu 17 yaşında bir erkek olduğunu açıklasa da, aşırı sağcılar Müslümanları ve göçmenleri protesto etmek için Southport'ta eylem düzenlemişti.

Bu eylemin ardından, kentteki bir camiye saldıran aşırı sağcılar, ülke genelinde çeşitli gösteriler düzenlemiş, Sunderland'de bir karakolu ateşe vermişti. Dünkü eylemlerde de aşırı sağcılar polisle ve karşıt görüşlülerle çatışmış, çok sayıda iş yerine zarar vermişti. Polis, 90'ın üzerinde eylemciyi gözaltına almıştı.

Aşırı sağcı gruplar, bugün ve önümüzdeki hafta da birçok kentte eylem yapacaklarını duyurdu.