Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası inatçı enflasyona karşı faiz oranlarını sabit tutacak

İngiltere Merkez Bankası (BoE), bu Perşembe günü faiz oranı kararını açıklamaya hazırlanıyor. Analistler, mevcut ekonomik tablo nedeniyle faiz oranlarının sabit kalmasını bekliyor.

Abone Ol

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) Perşembe günü yapacağı faiz oranı açıklaması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hafta başında aldığı kararların ardından merakla bekleniyor. Piyasa katılımcıları, Fed’in %0,5 oranında bir indirimle faiz düşürme döngüsüne başlamasını beklerken, BoE’nin art arda ikinci bir faiz indirimi yapması olası görünmüyor.

Çoğu analist, İngiltere Merkez Bankası’nın Ağustos ayında yaptığı faiz indiriminin ardından hemen bir indirim daha yapmasının erken olacağı görüşünde. Ağustos ayında BoE, faiz oranını %5,25’ten %5’e düşürmüştü. Bu, son dört yıldaki ilk faiz indirimi olarak dikkat çekmişti. Ancak, Para Politikası Kurulu (MPC) bu kararı 5’e karşı 4 oyla almış, bu da bankanın temkinli bir yaklaşım sergilediğini göstermişti.

Enflasyon ve Ücret Büyümesi

BoE’nin faiz politikalarını belirlerken yakından takip ettiği enflasyon, ücret artışı ve iş gücü piyasası verileri henüz ikinci bir indirim için yeterli gerekçeyi sunmuyor. Temmuz ayında enflasyon yıllık bazda %2,2’ye yükselirken, hizmet enflasyonu %5,2’ye gerilemiş olsa da hala BoE’nin %2 hedefinin oldukça üzerinde seyrediyor. Ücret artışı ise Temmuz ayında %5,1’e gerileyerek bir miktar yavaşlama gösterdi, ancak bu düşüş, BoE’nin Eylül ayında yeni bir indirim yapması için yeterli bulunmuyor.

Küresel Faiz İndirim Döngüsü

Küresel merkez bankaları, enflasyonun düşmesi, iş gücü piyasasının rahatlaması ve ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla faiz indirim döngüsüne girmiş durumda. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ikinci kez faiz indirimi yaparak borçlanma maliyetlerinin düşeceği sinyalini verdi. Fed’in de bu hafta önemli bir indirim yapması bekleniyor.

BoE'nin faiz indirimi yapması durumunda, sterlinin değer kaybetmesi ve döviz piyasalarının dalgalanması olası görünüyor.