Maliye Bakanı Rachel Reeves, Londra’da finans liderlerine yaptığı konuşmada, “mega fonlar” adı verilen yeni emeklilik fonları sisteminin, İngiltere'nin son yıllardaki en büyük emeklilik reformu olacağını belirtti. Bu reformla, 80 milyar sterlinlik (96 milyar euro) bir yatırım kaynağının serbest bırakılabileceği öngörülüyor.
Plan kapsamında, İngiltere ve Galler’deki 86 yerel yönetim emeklilik fonu birleştirilecek. Bu model, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde başarıyla uygulanmış ve büyük ölçekli yatırımların önünü açmış durumda.
2030 yılına gelindiğinde, yeni Yerel Yönetim Emeklilik Sistemi’nin toplamda yaklaşık 500 milyar sterlin değerinde varlık yönetmesi bekleniyor. Reformun, parlamentoya gelecek yıl sunulacak bir yasa tasarısıyla yürürlüğe girmesi planlanıyor ve öneriye hem siyasi hem de sektörel düzeyde geniş destek olduğu belirtiliyor.
Ekonomi ve Yatırımda Potansiyel Etkiler
Pensions and Lifetime Savings Association (PLSA) Politikalar Direktörü Zoe Alexander, büyük ölçekli emeklilik fonlarının daha güçlü yönetim, pazarlık gücü ve kaynaklara erişim sağlayarak tasarruf sahipleri için daha iyi sonuçlar sunabileceğini ifade etti.
Ancak iş dünyası liderleri, geçtiğimiz ay açıklanan ve vergileri artıran bütçenin ardından hükümetin güven kazanmak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. İngiliz Sanayi Konfederasyonu Başekonomisti Louise Hellem, reform planının olumlu bir adım olduğunu ancak işletmelerin ve toplulukların başarılı olabileceği bir ekonomik ortam yaratılmasının önemine dikkat çekti.
İngiltere Ekonomisinde Zayıf Büyüme
2008-2009 küresel finans krizinden bu yana İngiltere ekonomisi önceki yıllara kıyasla düşük performans sergiliyor. Bu reformun temel amacı, ekonomik büyümeyi hızlandırmak.
Uzmanlar, cuma günü açıklanacak büyüme rakamlarının yılın ikinci çeyreğinde ekonominin neredeyse durma noktasına geldiğini göstereceğini tahmin ediyor. Bu nedenle, emeklilik fonlarının birleşmesiyle sağlanacak yatırım gücünün ekonomiyi canlandırmada kritik bir rol oynaması bekleniyor.