Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer, neden gelirlerini zamanında beyan etmedi?

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, siyasete olan güveni yeniden tesis etme vaadiyle seçilmesinden sadece üç ay sonra, bağışları zamanında beyan etmediği gerekçesiyle eleştirilerle karşı karşıya.

Abone Ol

Birleşik Krallık yasalarına göre milletvekilleri, kabul ettikleri hediyeleri ve parlamento dışı gelirlerini 28 gün içinde beyan etmek zorunda. Ancak Starmer, zengin iş insanı Waheed Alli tarafından sağlanan binlerce sterlin değerindeki kıyafet ve gözlükleri beyan etme süresini kaçırdı. Starmer, bu gecikmenin, neyin beyan edilmesi gerektiğini netleştirme sürecinde olduğunu söyledi.

İşçi Partisi lideri, Waheed Alli’nin bağışlarını usulsüz olarak kabul etmediğini savunurken, personel şefi Sue Gray’in yüksek maaşı konusunda da eleştirilerin hedefi oldu. BBC, Gray’in yılda 170.000 sterlin kazandığını ve bu maaşın Başbakan’ın maaşından daha fazla olduğunu bildirdi. Hükümet yetkilileri ise maaş skalasının belirlenmesinde herhangi bir siyasi müdahale olmadığını belirtti.

"Kurallara Uygun Hareket Ediyorum"

Starmer, hediyelerle ilgili olarak “Kurallara uyma konusunda son derece tutarlıyım” açıklamasını yaptı ve vergi mükelleflerinin siyasetçilerin kıyafetlerini finanse etmemesi gerektiğini vurguladı. Ancak Starmer’ın kabul ettiği hediyelerin boyutu, destekçileri arasında bile şüphe uyandırdı. Sky News, Starmer’ın 2019’dan bu yana 100.000 sterlin değerinde “hediye, yardım ve ağırlama” beyan ettiğini açıkladı. 

Arsenal Biletleri ve Roma Açıklamaları

Starmer’ın kabul ettiği hediyeler arasında Arsenal’in Premier Lig maçları için binlerce sterlin değerinde biletler de yer aldı. Roma gezisi sırasında gazetecilere “Ben büyük bir Arsenal taraftarıyım. Güvenlik nedeniyle tribünlere giremiyorum. Bu yüzden misafirperverlik hediyelerini kabul etmezsem maça katılamam” diyerek durumu savundu.