Yaşam

İnce bağırsak nakliyle 19 ay sonra yemek yemeye başladı

İzmir'de iki kez kadavradan ince bağırsak nakli yapılan Mine İvrendi, 19 ay sonra yemek yemeye ve istediği kadar su içmeye başladı.

Abone Ol

Aydın'ın Söke ilçesinde yaşayan 45 yaşındaki Mine İvrendi, 19 ay önce şiddetli karın ağrısı şikayetiyle Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Dolaşım bozukluğu nedeniyle ince bağırsakları çürümeye başlayan İvrendi, acil bir ameliyatla durumu kurtarıldı. Ancak, ince bağırsağın çürüyen kısmının çıkarılmasının ardından kısa bağırsak sendromu gelişti ve hastanın durumu ağırlaştı.

İki Nakil Süreci

İvrendi, daha sonra İzmir'deki Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. İlk nakli, bir yıl önce beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan yapıldı, fakat vücudu nakledilen organı reddetti. Sağlık durumu kötüleşen İvrendi, ince bağırsak nakli bekleme listesine alındı. Geçtiğimiz ay, bir başka beyin ölümü gerçekleşen hastadan bağışlanan ince bağırsakları başarılı bir ameliyatla nakledildi.

Yeniden Hayata Dönüş

Ameliyatın ardından sağlık durumu düzelmeye başlayan Mine İvrendi, 19 ay aradan sonra yeniden yemek yemeye ve su içmeye başladı. "Doğum günüme 2 gün kala bana nakil çıktı" diyerek yaşadığı zorlu süreci anlatan İvrendi, "Doktorlarım ikinci kez nakil olacağımı benden sakladı. Ameliyathaneye gidince öğrendim ve ağlamaya başladım. Şükürler olsun" ifadelerini kullandı.

"Makarna Yemeği Özledim"

Uzun süre boyunca yediklerini öğütemediği için acı çeken İvrendi, 19 aydır yemek yiyemediğini belirtti. "En çok makarna yemeyi özledim. Arkadaşım evinde yaptı ve gönderdi, onu yediğimde çok mutlu oldum" diye ekledi. Organ bağışının azlığı nedeniyle ince bağırsak naklinin nadir yapıldığını vurgulayan İvrendi, kendini şanslı hissettiğini ifade etti.

Uzman Görüşleri

Ameliyatı gerçekleştiren Opr. Dr. Göksever Akpınar, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu ve nakledilen organın fonksiyonlarının sağlıklı çalıştığını bildirdi. Türkiye'de kısa bağırsak sendromu teşhisi konan birçok hasta bulunduğunu belirten Akpınar, bu hastaların ince bağırsak nakliyle tedavi edilebileceğini kaydetti. Organ bağışlarının azaldığına dikkat çeken Akpınar, son dönemde yapılan çalışmalarla bağışların artmasını umduklarını ve bu sayede daha fazla hastaya organ nakli yapma fırsatı bulabileceklerini belirtti.