Eğitim

İmam-Hatip sıralarında BM zirvesi: GİTOMUNARABİC

Abone Ol

Diriliş Postası Muhabiri Aslıhan Şimşek

Güngören İstanbul Ticaret Odası Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından Model Birleşmiş Milletler Konferansı adıyla düzenlenen proje kapsamında öğrenciler uluslararası platformdaymış gibi kendini ifade etme imkânı buluyor.

Gençlerin dünyayı ilgilendiren konular üzerinde bilinçlenmesi ve fikir sahibi olması amacıyla yola çıkan GİTOMUNARABİC projesi, dünya genelinde pek çok lise ve üniversitede düzenlenen Birleşmiş Milletler’in bir simülasyonu olarak karşımıza çıkıyor.

Öğrenciler tarafından canlandırılarak belirlenmiş birtakım komiteler içinde konferans şeklinde gerçekleşen etkinlik, dünya arenasında boy göstermeye aday öğrenciler yetiştiriyor. Her öğrenci bir ülkenin delegesi konumunda hazırlanıp Arapça olarak konuşmasını ilgililere duyuruyor.

5 BAŞLIKTA BM ZİRVESİ SİMÜLASYONU  

Öğrencilerin farklı ülkeleri temsil ederek Arapça olarak hazırlandığı zirve, 5 başlıktan oluşuyor. İlk olarak Bakanlar Zirvesi’nde “Eğitimde İnsan Hakları” konusuna değinen öğrenciler, dünya üzerine yaklaşık 300 milyon kişinin eğitim hakkından mahrum bırakılmasına dikkat çekiyor.

İnsan Hakları Komitesi ise Filistin meselesi çerçevesinde Kudüs’te insan hakları ihlallerini önleme kapsamında çalışıyor. Üçüncü olarak Güvenlik Komitesi, Mısır’da hükümete karşı ayaklanmanın sonucunda ortaya çıkan idam ve ölümlerin çözüme kavuşturulmasını ele alıyor. ABD ve İsrail’in Kudüs’ü işgaline yönelik uyguladığı Yüzyılın Anlaşması ise Tarih Krizi Komitesi’nin konu başlığını oluşturuyor. Son olarak Dünya Bilim ve Teknoloji Komitesi ise yapay zekâ ve robotlar üzerinde duruyor.

BU YILKİ PROGRAMDA FİLİSTİN BÜYÜKELÇİSİ AĞIRLANDI

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan GİTOMUNARABİC projesi, 2018 yılında adımlarını attı. 2019 yılında ise ilk konferansını gerçekleştirerek ülke içinden 15 farklı okuldan misafir kabul ederken, etkinlikte 10 farklı milletten öğrenci yer aldı.

Projenin bu yıl Filistin Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa’nın katılımıyla düzenlenen etkinliğinde öğrenciler; iki buçuk aylık eğitimin ardından, uyguladıkları Birleşmiş Milletler simülasyonu ile sertifika almaya hak kazandılar.

Projenin Akademik Başkanlığını üstlenen 10. sınıf öğrencisi Şevval Erdağ projeyi; lise çağındaki öğrencilerin siyaset hakkındaki görüşlerini özgürce ifade edebildikleri bir platform olarak tanımladı. Erdağ, “Yabancı dilimizi geliştirmek için çıktığımız bu yolda, temsil ettiğimiz ülkelerin delegeleri gibi düşünmeye ve empati kurmaya başlıyoruz, ülkelerin kültürünü öğrenerek kendimizi geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Organizasyonun her sene geliştirilerek daha iyi bir noktaya gelmesinin hedeflendiğini söyleyen Erdağ, projeyle gençlerin siyasi atılımları ve gelişen dünyayı takip edebilmeleri açısından onlara imkân sunulduğunun altını çizdi.

PROJE İLE ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMLERİNDE DEĞİŞİM GÖZLENDİ

Projeden sorumlu Arapça Öğretmeni Zeynep Aslan, 180 öğrencinin yer aldığı projenin Arapça dili çevresinde şekillenirken bir anda uluslararası bir boyut alarak ilerlediğini söyledi. Aslan, öğrencilerin organizasyona katıldığında hem dil gelişiminde büyük teşvik gördüklerini hem de ileriye dönük mesleki hedeflerinin değiştiğine şahit olduklarını dile getirdi.

Programa aktif katılan öğrenciler arasında bakan, diplomat, büyükelçi olmak isteyenlerin yer aldığını söyleyen Aslan, gençlerin dünya meselelerini ciddiyet ve disiplin içinde savunup, tartışıp kendi bakış açılarıyla çözümler üretmesini sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.