Gündem

İlke ittifakının pusulası Gül’ü gösteriyor

Abone Ol

CHP-HDP-İP-Saadet’in “İlke ittifakı” çatısı altında buluşması için zemin oluşturulurken, çatı adayın sinyalleri de gelmeye başladı. CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, açıkça Saadet’in Gül’ü aday göstermesini istediklerini belirterek, çatı adaylarını belirlediklerini dışa vurdu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, İP Genel Başkanı Merak Akşener’den arka arkaya ilke ittifakı açıklamalarının ardından, hangi ilkeler etrafında birleşeceği merak konusu olan eski Türkiye bloku, çatı aday için de kolları sıvadı. PKK’nın siyasi ayağı HDP ile FETÖ destekli İP’in “Demokrasi savunucusu, tek adam rejimi karşıtı” gibi pazarlanacağı ittifak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin adımlarını “Birinci turda çok sayıda adayla seçime girilmesi, anayasa oylamasında parlamenter demokrasiye sahip çıkan, tek kişi yönetimine itiraz eden bütün demokrasi bloğunun, ikinci tura kalan, şu anki Cumhurbaşkanı dışındaki adaya oy vermesi” şeklinde netleştirdi.

CHP Gül’ü istiyor

İlke ittifakını kumanda eden CHP kanadından ilk kez Abdullah Gül ismi aday olarak lanse edildi. CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, Saadet’in Abdullah Gül’ü aday göstermesini istedikleri açıkladı. Gül’ün adaylığıyla cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağı öngörüsünde bulunarak, tüm planlarını 11. Cumhurbaşkanı Gül’e göre kurduklarını itiraf eden Çiçek, ilke ittifakının stratejisini şöyle paylaştı:

İkinci turu garantileriz

“Birinci turda bütün partilerin aday göstermesini tercih ediyoruz. Tabii bu konuda da Saadet Partisi’nin adayının Abdullah Gül olmasını da temenni ediyoruz. Tabii biz ikinci tura kalacağını beklemiyoruz ama en azından iktidar partisi seçmenlerinden de destek alacağını düşündüğümüz için ikinci tur daha garanti olacaktır diye düşünüyoruz. Saadet Partisi’nin ikna etmesi lazım.” Gül de, 15 Temmuz işgal girişimini püskürten kahramanlara yönelik yargı muafiyeti için kaygılanıp, CHP ve İP’in ağzından konuşarak çatı adaylığa göz kırpmıştı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da “Abdullah Gül bizimle geçmişte siyaset yapmış bir isim. “Tamamen devre dışıdır” diyemeyiz ama ‘adayımız’ da diyemeyiz” sözüyle Abdullah Gül’ün kararını beklediklerinin mesajını vermişti.

Diriliş Postası yazmıştı

Diğer yandan Diriliş Postası, 20 Şubat’taki “Saadet, Gül’ü bekliyor” başlıklı manşetinde kendilerini ilke olarak adlandıran kayıkçı ittifakının Saadet Partisi üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı aday çıkarıp, etrafında birleşeceğini yazmıştı. CHP’li Çiçek’in sözleri Diriliş Postası’nı bir kez daha haklı çıkardı.