ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık süresi sona ermeden hayata geçirmeyi hayal ettiği “Yüzyılın Anlaşması” planının ilk adımı bayramdan sonra Bahreyn’de atılıyor.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, 25-26 Haziran’da Manama’nın “Peace to Prosperity” (Refah için Barış) adlı ekonomik çalıştaya ev sahipliği yapacağı bildirildi.
ABD’li üst düzey yetkililer, Bahreyn’de düzenlenecek çalıştay sırasında Trump’ın planının birinci bölümünün açıklanacağını söyledi.
Kısaca ifade etmek gerekirse, “Yüzyılın Anlaşması” planı Batı Yaka ve Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilerin yaşam koşullarını bir miktar iyileştirme karşılığında Filistin davasını tamamen tasfiyeyi hedefliyor.
Manama’daki ekonomik çalıştayda Filistinliler’e sağlanacak imkânlar ilan edilecek ve planın “havuç” bölümü açıklanacak.
“Şu kadar fabrika açılacak ve istihdam sağlanacak”, “Bu kadar para yardımı yapılacak”, “Filistinliler için falanca projeler hayata geçirilecek” şeklinde vaatler sıralanacak.
Ardından da Filistin davasını tasfiye planının gerçekte Filistinlilerin yararına olacağı öne sürülecek.
“Filistin halkı da nihayet rahat bir nefes alacak” şeklinde propaganda yapılacak.
Gerçekte ise Filistinlilerden az bir para karşılığı davalarını ve vatanlarını satmaları, işgale son verme ve Filistin topraklarının tümü üzerinde bağımsız devletlerini kurma hedeflerinden vazgeçmeleri isteniyor.
İsrail, bugüne kadar imzaladığı ateşkes anlaşmalarının ve verdiği sözlerin hiçbirine uymadı.
Gazze Şeridi’nde evleri, fabrikaları ve atölyeleri, altyapı tesislerini bombaladı.
Manama’daki çalıştayda vadedilecek projelerin yarın İsrail tarafından yerle bir edilmeyeceğinin garantisi yok.
“Yüzyılın Anlaşması” planının ilk adımı Bahreyn’de atılıyor.
Fakat ortada şöyle bir gerçek de var.
Bahreyn, adeta Suudi Arabistan’ın bir eyaleti ve Riyad, Washington ve Tel Aviv’le birlikte planın başlıca aktörü.
Ömür boyu alıp satmaya alışmış Trump’ın işadamı mantığıyla hazırladığı planın Filistinlilerin yararına olacağı iddia ediliyor fakat Filistin’de neredeyse herkes plana karşı.
Direniş gruplarının Filistin davasını tasfiye planını baştan beri reddettikleri biliniyor.
Hamas, Arap ülkelerine seslenerek çalıştaya katılmamaları çağrısında bulundu.
Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin yönetimi de Bahreyn’de düzenlenecek çalıştaya karşı olduğunu açıkladı.
Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, çalıştaya ilişkin kendilerinden görüş alınmadığına dikkat çekerek, “Filistinliler, işgal altında yaşam şartlarını düzeltme yolları aramıyor” dedi.
Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Ahmed El-Mecdelani de çalıştaya katılacak Filistinlileri “İsrail ve ABD ajanları” olarak niteledi.
Direniş gruplarının ve Filistin Yönetimi’nin karşı çıktığı çalıştaya Filistin’den işadamları davet edilecek.
Şimdiden birçok işadamına davetiye gittiği belirtilirken, Manama’ya çağrılan işadamlarından bazıları çalıştaya katılmayacaklarını açıkladı.
Bununla birlikte, Filistin halkının muhalefetine rağmen Amerika, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle bağlantıları olan ve oralarda iş yapan Filistinli işadamlarının işlerini riske atmamak için Filistin adına Manama’da boy göstermeleri bekleniyor.