Yurt dışında yaşayan vatandaşların ise ikinci ikametgâh adres (diğer adres) beyanlarını “e- devlet kapısı” üzerinden veya www.nvi.gov.tr web adresi üzerinden; e-imza, mobil imza veya SMS yolu ile yapabilirler. Aynı zamanda il ve ilçe nüfus müdürlüklerine giderek ikinci ikametgâh adresi değişikliğini gerçekleştirebilirler. İkinci ikametgâh adres beyanınızı 20 gün içinde almanız gerekir.
İkinci İkametgâh İçin Hangi Belgeler Gerekir?
İkinci ikametgâh adres beyanında bulunacak kişiler, eğer işlemlerini “ilçe nüfus müdürlüğüne” giderek yapacaklarsa yanında getirmeleri gereken belgeler mevcuttur. Bu belgeler:
- Muhtardan alınacak yazılı beyan
- Su, elektrik, telefon ya da doğalgaz faturalarından birini yanında götürmeleri gerekebilir.
Eğer belirtilen adres boş ise kişiden herhangi bir belge talep edilmez.
E-Devlet’ten İkametgâh Değişikliği Nasıl Yapılır?
E-Devlet’ten ikametgâh değişikliği yapabilmeniz mümkündür. Yapmanız gerekenler sırasıyla:
- E-Devlet kapısı üzerinden ya da www.turkiye.gov.trweb adresi üzerinden sisteme giriş yapınız.
- Ardından T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz.
- Arama kısmına "adres değişikliği bildirimi" yazınız.
- Adres değişikliği bölümünden “kendinizin” ya da kendiniz ile “aynı konutu paylaştığınız aile fertleri” seçeneklerinden birini seçiniz.
- Kendi adınıza seçimi yaptıktan sonra “taşınma tarihini” seçiniz.
- Taşınacağınız yerin bilgilerini eksiksiz bir şekilde giriniz.
- “Bildirim yöntemleri bölümünden” mobil imza, elektronik imza (e-imza) ya da SMS ile doğrulama seçeneklerinden birini seçiniz.
- T.C kimlik numaranızı ve seri numaranızı giriniz.
- Kayıtlı olan cep telefon numaranıza doğrulama kodu gönderilecektir. Telefonunuza gönderilen 5 haneli doğrulama kodunu, verilen yere giriniz.
- 5 haneli doğrulama kodunu girdikten sonra ikamet adresi başvurunuzu tamamlamış bulunuyorsunuz.
- İkametgâh adresinizi PDF olarak indirebilir ya da e-posta adresinize mail olarak da gönderebilirsiniz.
Adres Değişikliği Süresi Ne Kadardır?
Adres değişikliği süresi 20 gündür. Farklı adrese taşınan kişilerin 20 gün içinde adres değişikliği beyanını yapması gerekir. 20 gün içinde adres değişikliği beyanını gerçekleştirmeyen kişilere ceza işlemi uygulanır. Kişiden 94 TL para cezası kesilir. Verilen ceza 1 ay içinde ödenmezse eğer ceza miktarı arttırılır. Gerçeğe aykırı bir adres beyanında bulunulduğu tespit edilirse eğer kişiden veya kişilerden 1.963,00 TL idari para cezası uygulanır.
İkametgâh Adresi Silme Nasıl Yapılır?
İkametgâh adreslerini silmek isteyen kişiler, işlemlerini e-devlet üzerinden ya da www.turkiye.gov.tr web adresinden yapabilirler. “E-Devlet Kapısı” üzerinden T.C kimlik numaranız ve şifrenizi yazarak sisteme giriş yapmanız gerekir. Ardından arama kısmına “diğer adres silme” yazarak açılan sayfa üzerinde bulunan ve sistemde kayıtlı olan adreslerden silmek istediğinizi seçerek, İkametgâh adresinizi silme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yabancılar Türkiye’de İkametgâh Tezkeresi Nasıl Alabilir?
Yabancı kişilerin Türkiye’de ikametgâh tezkeresi yani oturma izni alabilmeleri için birçok vize çeşidi (ikametgâh izni) vardır. Oturma izni, Türkiye’de 90 günden fazla kalacak yabancı kişiler için alınması gerekir. Bu vize çeşitleri:
- Çalışma ikametgâh izni,
- Turistlik amaçlı ikamet izni,
- Aile ikamet izni: Yabancı bir eşi ya da ergin olmayan çocuğa sahip olan kişilere verilen oturma iznidir.
- Öğrenci ikamet izni: Türkiye’de yükseköğretim kurumunda öğrenim görecek kişilere verilen oturma iznidir.
- Kısa dönem ikamet izni: 1 yıllık bir süre verilir.
- Uzun dönemli ikamet izni: Türkiye’de kesintisiz bir şekilde 8 sene ikamet izniyle kalan kişilere verilen ikamet iznidir.
- İnsani ikametgâh izni: Olağanüstü durumlarda, çocuğun yararı (yüksek bir yarar) olduğunda verilen oturma iznidir.
- İnsan ticareti mağduru ikamet izni: İnsan ticareti mağduru olduğu veya olabileceği durumunda şüphe duyulan yabancılara valilik tarafından oturma izni verilir.