Otomobil

İkinci el araçların ilanda kalma süresi uzadı

İkinci el araçların ilanda kalma süresi 35 günden, 60 güne yükseltildi.

Abone Ol

İkinci el araçların ilanda kalma süresi, 2023 yılı Ağustos ayında ortalama 35 gün iken, bu yılın Ağustos ayında 60 güne yükseldi. VavaCars tarafından yapılan analizde, ikinci el araçların satış sürelerinin uzadığına dair veriler ortaya konuldu.

Araç Türlerine Göre İlanda Kalma Süresi

Analiz sonucunda, 2024 yaz aylarında en az süre ilanda kalan araçların hibrit araçlar olduğu belirtildi. Hibrit araçları benzinli araçlar, ardından dizel araçlar takip etti. Araçların yaş durumunun da ilanda kalma süresine etkisi olduğu görüldü; 8 yaşındaki araçların ilanda kalma süresi ortalama 62 gün, 1 yaşındaki araçların süresi ise 40 gün olarak belirlendi.

Renk ve Şehir Bazında Durum

VavaCars'ın analizine göre, siyah renkli araçlar ortalama 65 gün ilanda kalırken, gri renkli araçlar ortalama 53 gün ile en kısa süre içinde satılmakta. İlanlarda en çok yer alan araç rengi ise beyaz olarak kaydedildi.

Büyükşehirler arasında en uzun ilanda kalma süresi İstanbul'da yaşanıyor. İstanbul'da bu süre 60 gün, Antalya'da 59 gün, İzmir'de 57 gün, Ankara'da 54 gün, Bursa'da 52 gün, Adana'da ise 50 gün olarak gerçekleşti.

VavaCars Açıklamaları

VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, geçen yılın Ağustos ayında ortalama ilanda kalma süresinin 35 gün iken bu yıl 60 güne çıktığını belirtti. Renk, yaş ve şehir faktörlerinin ikinci el araç satış sürelerinde önemli rol oynadığını vurgulayan Gözelekli, 1 yaşındaki araçların, 8 yaşındaki araçlara göre ortalama 22 gün daha az ilanda kaldığını ifade etti.

İkinci el araçların daha geç satılmasının en büyük nedenlerinden birinin harcamalardaki azalma olduğu belirtilirken, araç sahiplerine ücretsiz ekspertiz hizmeti ve hızlı satış süreci sunarak destek verdiklerini ekledi.