Gündem

İki yeni otoyol projesi için imzalar atıldı

İki dev otoyol projesinin imza töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 22 yılda kara yollarına yapılan büyük yatırımları değerlendirerek "225 ülke ve bölgeye ihracat yapan Türkiye, yerinde saymakla yetinecek bir ülke değildir." dedi.

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı binasında gerçekleştirilen Antalya-Alanya ve Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu Projeleri Yapım Protokolü İmza Töreni'nde, Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya otoyol projelerinin yapımı için taraflar adına imzalar atıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, törende konuştu...

"ULUSLARARASI BİR LOJİSTİK MERKEZE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ"

Bakan Uraloğlu, söz konusu projelerin Türkiye'nin geleceğine yön vereceğini söyleyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yol medeniyettir" şiarıyla başlattığı ulaştırma hamleleriyle ülkeye çağ atlatan önemli altyapı projelerini hayata geçirmeye devam ettiklerini belirtti.

Uraloğlu, devamında "225 ülke ve bölgeye ihracat yapan Türkiye, yerinde saymakla yetinecek bir ülke değildir. Ülkemizi hava yollarından deniz yollarına, kara yolundan demir yollarına çok modlu taşımacılık altyapısı sunan uluslararası bir lojistik merkeze dönüştürüyoruz." dedi.

SON 22 YILDA KARA YOLLARINA BÜYÜK YATIRIM

Uraloğlu, kara yolu taşımacılığının gelişmiş ülkelerin hem uluslararası hem de ülke içi taşımacılık faaliyetlerinde kilit rol oynadığına dikkati çekerek, lojistik sistemin kılcal damarı olarak da hayati bir fonksiyon üstlendiğini ifade etti.

Son 22 yılda kara yollarına büyük yatırım yaptıklarını anlatan Bakan Uraloğlu, şu açıklamalarda bulundu:

Ülkemizi doğu-batı, kuzey-güney demeden yüksek standartlı yol ağlarıyla donattık. 2002'de 6 bin 101 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu, 29 bin 520 kilometreye ulaştırdık.
Bölünmüş yollarla bağlanan şehir sayımız 6 iken, bugün 77'ye ulaştı. Bu sayede bundan 22 yıl önce toplam yollardaki araç sayımız yaklaşık 8,5 milyon iken ortalama seyahat hızımız saatte 40 kilometre idi. Bugün trafikteki araç sayımız 30,5 milyona çıktı.
Bu rağmen ortalama seyahat hızımız yaklaşık 90 kilometreye çıkmış durumda.

Sözleşme imzaları atılacak Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya otoyollarımız gibi yeni projelerimizle de kara yolu ulaşım ağımızın gücüne güç katmaya ve vatandaşlarımızı hızlı, güvenli ve konforlu ulaşımla buluşturmaya devam ediyoruz.

"ANKARA-KIRIKKALE-DELİCE OTOYOLU'MUZ KÖPRÜ ÖZELLİĞİ DE TAŞIYOR"

Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu'nu 101 kilometresi ana gövde, 19 kilometresi de bağlantı yolu olmak üzere 120 kilometre uzunluğunda projelendirdiklerini söyleyerek, proje kapsamında, 7 kavşak, 4 tünel, 8 viyadük ve 3 otoyol hizmet tesisinin de inşa edileceğini bildirdi.

Uraloğlu, devamında şöyle konuştu:

Proje güzergahı mevcut Ankara Çevre Yolu'nda yer alan Karapürçek kavşağı ve Samsun Yolu kavşağı arasındaki Kızılcaköy mevkiinden başlıyor.

Gökçeyurt, Lalahan, Hasanoğlan, Elmadağ ve Yahşihan yerleşim birimlerinin açıklarından devam ederek Kızılırmak'ı geçiyor. Kırıkkale'nin güneyinden ilerleyerek Çerikli ilçesinin kuzeyinden Kırıkkale-Yozgat Devlet Yolu'na bağlanarak sonlanıyor. Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu'muz, Marmara'dan Doğu Anadolu'ya, Ege'den Akdeniz'e, Akdeniz'den Karadeniz'e erişim sağlayan kara yolu koridorları arasında köprü özelliği de taşıyor.

YOĞUNLUĞUN RAHATLAYACAĞINA İŞARET ETTİ

Bakan Uraloğlu, söz konusu projeyle yük ve yolcu taşımacılığının daha güvenli, hızlı ve konforlu şekilde Ankara'nın doğu ve kuzey koridoruna ve buradan da Orta Doğu ve Kafkas ülkelerine aktarılacağının altını çizdi.

Projeyle Ankara-Kırıkkale'deki mevcut devlet yolu yoğunluğunun da rahatlayacağına işaret eden Uraloğlu, şu sözleri sarf etti:

Trafik sıkışıklığının ortadan kalkmasıyla zamandan 2,8 milyar lira, akaryakıttan 500 milyon lira olmak üzere yıllık 3,3 milyar lira tasarruf edilecek.

Ayrıca çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 41 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Otoyol projemiz, önümüzdeki yıllarda hayata geçirilmesi planlanan Ankara'yı kuzeyde Samsun'a, doğuda ise İran sınırına kadar ulaştıracak otoyol projelerinin de ilk ayağıdır. Projemiz bu yönüyle de oldukça öneme sahiptir.

ANTALYA-ALANYA OTOYOLU'NA İLİŞKİN DETAYLAR

Bakan Uraloğlu, Antalya-Alanya Otoyolu'nu da 84 kilometresi ana gövde ve 38 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere 122 kilometre olarak projelendirdiklerini belirterek, proje kapsamında, 7 kavşak, 8 tünel, 19 viyadük ve 4 otoyol hizmet tesisi de inşa edeceklerini aktardı.

Bakan Uraloğlu, otoyola ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Proje güzergahı, Serik kavşağından başlayıp, doğuya yönelerek Serik ve Manavgat ilçeleri sınırları içinde Toros Dağları'nın eteklerindeki koridoru takip edecek ve Konaklı'nın kuzeyinde batı kavşağında sonlanacak.

Otoyolumuz yaz aylarında turizme bağlı artan yolculuk taleplerini, hızlı, konforlu ve güvenli karşılayacak ve bölgedeki ticaret ve tarım sektörüne de hizmet edecek. Proje, bölge turizmi için önemli bir dönüm noktası olacak. Neredeyse bütün yıla yayılan trafik yoğunluğu, otoyol sayesinde önemli ölçüde azalacağı için bu durum, turistlere ve vatandaşlarımıza rahat ve stressiz bir seyahat imkanı sağlayacak.

BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

Projenin turizm çeşitliliğini artırarak bölge ekonomisine de katkı sağlayacağının altını çizen Uraloğlu, "Bölgeye yapılan yatırımların artmasına ve yeni turizm tesislerinin açılmasına da öncülük ederek yeni istihdam imkanlarını da artıracak. Ayrıca, otoyolumuzun tamamlanmasıyla zamandan 6 milyar lira, akaryakıttan 600 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 6,6 milyar lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 47 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız." ifadesinde bulundu.

"BU VESİLEYLE ÜLKEYE DÖVİZ GİRİŞİ DE SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ"

Bakan Uraloğlu, her iki otoyolu kamu-özel işbirliği modeliyle inşa edeceklerini, bu modelin yapım modeli olduğu kadar aynı zamanda bir finansman modeli olduğunu belirtti.

Yüksek maddi kaynak ihtiyacı duyulan projelerin, kamu kaynağı kullanılmadan, özel sektör imkanları ve finansmanıyla çok daha kısa sürede gerçekleştirilmesini sağladıklarını anlatan Uraloğlu, şu sözleri dile getirdi:

Bunlar uluslararası rekabete açık ihalelerdir, mutlaka uluslararası kredi şartı vardır. Ülkeye bu vesileyle döviz girişi de sağlamış olacağız. Bu modelle uluslararası kredi kuruluşları ve bankalardan dış kredi kaynağı temin ederek devlet olarak projenin yapım sürecinde hiçbir ödeme yapmamış olacağız.

Bizler de ülkemize duyulan bu güveni boşa çıkarmayarak, ülkemiz ekonomisinin Türkiye Yüzyılı hedeflerini yakalamasında gerekli olan ulaşım altyapısını tesis etmek için yılmadan, özveriyle ve ciddiyetle çalışmaya devam edeceğiz.

TARAFLAR ADINA İMZALAR ATILDI

Bakan Uraloğlu, yarın İstanbul'da Uluslararası Yol Federasyonunun Dünya Kongresi'nin düzenleneceğini, 3 gün sürecek kongrede dünyanın dört bir yanından sektörün önde gelen isimlerini, akademisyenleri ve kamu-özel sektör paydaşlarını bir araya getirerek yol ve mobilite sektöründeki önemli konuları ele alacaklarını da anımsattı.

Konuşmaların ardından, taraflar adına imzaları Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu Projesi için Fernas Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Nasıroğlu, Antalya-Alanya Otoyolu Projesi için Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir attı.