İhvan cuntayla barışır mı?

Abone Ol

Mısır’da rejimle İhvan arasında birtakım pazarlıklar olduğu yönünde söylentiler dolaşırken önce Müslüman Kardeşler Cemaati Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Munir’in uzlaşı sinyali verdiği açıklamaları geldi.

Munir, mevcut yönetimin ülkeyi iç savaşa sürüklediğini ve toplumsal barışın gerçekleşmesi için herkesin çabalaması gerektiğini söyleyerek, Mursi’nin uzak tutulmadığı bir uzlaşının sağlanması için akil adamların görüşlerini dinlemeye hazır olduklarını ifade etti.

Ardından darbe yanlısı Mısır gazetelerinde Abdülfettah El Sisi liderliğindeki cunta ile Müslüman Kardeşler Cemaati arasında gerçekleşeceği öne sürülen uzlaşının ayrıntıları yayınlanmaya başladı.

Suudi Arabistan’da yaşayan cemaat ileri gelenlerine dayandırılan fakat isim verilmeyen haberlere göre, İhvan ile Mısır cuntası arasındaki uzlaşı görüşmeleri Riyad’ın arabuluculuğunda gerçekleşiyor

Yine aynı haberlere göre, anlaşma sağlanması halinde de Suudi Arabistan garantör olarak tarafların anlaşmaya uymasını sağlayacak.

Mısır El Şuruk gazetesinde yayınlanan haberde, anlaşma uyarınca Müslüman Kardeşler Cemaati’nin mevcut yönetimin meşruluğunu resmen kabul etmeye zorlanmayacağı, mevcut durumun emrivaki olarak kabul edileceği, cemaatin beş yıl süreyle hiçbir siyasi faaliyette bulunmayacağı ve üyelerinin seçimlerde oy dahi kullanmayacağı, mevcut yönetim aleyhinde çalışma yapmayacağı, cezaevlerindeki cemaat üyelerinin salıverileceği, ülke dışındakilerin de evlerine ve işlerine dönebilecekleri belirtiliyor.

Haberde adı açıklanmayan kaynaklar, Mısır’ın bütçesinin bir bölümünün İhvan’la mücadeleye ayrıldığı için anlaşmanın Mısır ekonomisini rahatlatacağını ve ayrıca Mısır’ın insan hakları alanındaki imajının düzelmesine katkıda bulunacağını söylüyor.

Müslüman Kardeşler Cemaati’nin de siyasi faaliyetlerini askıya alacağı beş yıl içinde köklü bir reform ve yeniden yapılanma programı uygulayacağını, cemaatin rejime karşı tüm yolları denediğini ve önünde uzlaşıdan başka bir seçenek kalmadığını iddia ediyor.

El Şuruk’ta yayınlanan bu haber Müslüman Kardeşler Cemaati tarafından yalanlandı.

Cemaat, yaptığı yazılı açıklamada, “Daha önce de defalarca söylediğimiz ifadeyi bugün de yineliyoruz, meşru yönetimden feragat etmeyeceğiz, şehitlerin ve yaralıların haklarını gözeteceğiz, tutukluların özgürlük ile halkın onurlu bir yaşam hakkından vazgeçmeyeceğiz ve hain bir katille uzlaşmayacağız” dedi ve noktayı koydu.

Mısır cuntası darbeden bu yana ülkede istikrarı bir türlü sağlayamadı.

Darbeyi destekleyen ve finanse eden ülkelerle de son dönemde çeşitli sorunlar yaşıyor.

Abdülfettah El Sisi, Suriye rejimini desteklediklerini açıkça dile getirdi ve Mısır’ın rejim güçlerine destek amacıyla Suriye’ye pilot gönderdiği yönünde iddialar var.

Müslüman Kardeşler Cemaati’yle uzlaşı söylentileri, gündem değişmesine ve darbe karşıtı cephede cemaate yönelik soru işaretleri oluşmasına yol açıyor.

Mursi hakkında verilen idam kararının bozulması uzlaşı iddialarını güçlendirse de darbecilerde oyunun tükenmeyeceğini en iyi İhvan bilir.

Kısacası Abdülfettah El Sisi ve yandaşları Mısır’ı uçurumun kenarından kurtarmak için Müslüman Kardeşler Cemaati’yle gerçek anlamda bir uzlaşı anlaşması yapmaya hazır değil.

Zaten böyle bir niyeti de yok.

Mısır’da cunta ile İhvan arasındaki uzlaşı iddiaları bu yönüyle Filistin’deki Hamas ve Fetih arasındaki uzlaşı görüşmelerine benziyor.

Orada nasıl Mahmud Abbas uzlaşı adı altında Hamas’ı teslim almak istiyorsa Mısır’da da cunta İhvan’ı devre dışı bırakmak istiyor.

Olayın özeti bu…