Hz. Mevlâna kenti ve kelebekler

Abone Ol

1207 yılında Afganistan’ın Belh şehrinde doğan ve ölümünün üzerinden 743 yıl geçmesine rağmen öğütleri nesilden nesile aktarılarak bugünlere gelen Hz. Mevlana’nın sadece yaşadığı zamana değil, sonsuzluğa kadar insanlığı etkileyecek hayatı onu ölümsüz kılıyor. Brad Pitt gibi dünya starlarının da koluna dövmesini yaptıracak kadar etkilendiği sözleri ve öğütleri dünyaya yayıldı.

Şair ve düşünce adamı Hz. Mevlânâ Celâleddin Rûmi, hayatı boyunca ilahi aşkı aramış, sohbet ve eserlerinde bu aşktan, insan sevgisinden ve hoşgörünün öneminden bahsetmiştir. Başlarda yakın çevresiyle yaptığı sohbetler, Mevlâna’nın öğütlerinin kulaktan kulağa yayılmasıyla geniş kesimlerin katılımıyla gerçekleşmeye başladı.  Ancak Mevlana’nın yaşadığı dönemde Mevlevilik diye bir kavram yoktu. Mevlâna’nın ölümünden sonra öğretilerini gelecek nesillere aktarmak üzere oğlu Sultan Veled tarafından kuruldu. Bugünkü Mevlana Müzesi’nde o dönem kesintisiz kuran öğretilir ve okunurdu. Ancak, Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile birlikte burası da kapatıldı. Daha sonra ise Mevlana Müzesi olarak adı değiştirilerek ziyarete açıldı. Mevlevilik bugün itibari ile sadece semah gösterisi olarak algılanır hale geldi.

Mevlana, Hayatı boyunca gerçek aşk olduğunu ifade ettiği ilahi aşkına kavuşacağı ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen “Şeb-i Arûs” demiş ve dostlarına ölümünün ardından ağlamamalarını vasiyet etmişti. Şeb-i Arûs törenleri, her yıl Hz. Mevlana’nın ölüm yıl dönümünü olan 17 Aralık haftasında Konya’da gerçekleşiyor. Bugünlerde Konya bu törenlere hazırlanıyor. Herkesin görmesi gerektiğini düşünüyorum.

Konya’ya gedenler mutlaka Kelebekler Vadisi’ni de görmelerini tavsiye ediyorum. Manevi havanın dışında Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanı olan bu vadide 50 tür uçuşan kelebekler mevcut. Biran için cennet bahçesinde bile sanabilirsiniz kendinizi.

Konya Kelebek Vadisi’nde her iklim koşulunda 26 derece ile 28 derece arasında sıcaklık ve yüzde 70 ile 80 derece arasında da nem ile sabit kalacak bir ortam mevcut. Soğuk kış havasından gelip kelebekler diyarına girenler sıcak hava ve yüksek nemden terlemeye başlayabiliyor. Kelebeklerin yaşam alanına uygun ortamda olduğunuzu buradan da anlıyorsunuz. Kelebekler elinize ya da omzunuza konabilir. Mimarı yapısıyla da Konya’ya müthiş bir değer katıyor. Kelebekler Vadisi Parkı 385 bin metrekarelik alanda Konya’nın en büyük parkı” aynı zamanda. Burada tanık olacağınız en önemli şey ise yaradılış mucizesidir. Allah’ın (cc) kelebekler üzerinden yaratma gücünü gözlemleyebiliyorsunuz. Konya Kelebek Vadisi’nde şu an için onlarca türde yaklaşık bin civarında kelebeğin doğumu ve yaşayışına bire bir tanık oluyorsunuz. Yeni tür kelebeklerin gelmesi için ise birçok ülke ile anlaşmalar imzalandığını da hatırlatmakta yarar var.

Konya Anadolu Ajansı’nda 2000-2002 yılları arasında çalışmıştım. O zamanların Konya’sı çok gelişmişti. Ancak, bugünün Konya’sı o döneme kıyaslandığında en az 10 kat daha gelişmiş ve temiz buldum. Gez dünyayı, gör Konya’yı… Nice başarılara Konya…