Dünya

Hükümet kurmaya ‘Fransız’ kalındı

Fransa’da, Cumhurbaşkanı Macron’un yeni hükûmeti kurması bekleniyor. Avrupa’da aşırı sağın yükselişi ve Fransa’daki yeni hükûmet sürecini Diriliş Postası’na değerlendiren uzmanlar, ülkede bir muamma yaşandığını vurguladı.

Abone Ol

Neslihan Karali / Özel Haber

Fransa’da 7 Temmuz’da yapılan seçimde, sol ittifak sandıktan birinci çıktı. Seçim sonuçlarının ardından görevinden istifa eden Başbakan Gabriel Attal’ın bir süre daha iktidarda kalmasını isteyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni hükûmeti kabul etmedi. Bir ayı aşkın süredir ülkede hükûmeti kurması beklenen Macron’un adımlarını, Araştırmacı Salih Kaya ve Dr. Ayhan Sarı, Diriliş Postası’na değerlendirdi.

LE PEN’DEN KAÇIYORLAR

Araştırmacı Salih Kaya, Fransız liderin yeni kuracağı hükûmetin tam bir muamma olduğunu söyledi. Kaya, üç partinin de birbiriyle zıt politikalar izlediğini belirterek “Yeni Halk Cephesi, aşırı soldan merkez sola kadar solun tüm tonlarını bünyesinde barındırıyor. Le Pen’in Ulusal Birliği ise tabiri caizse “tabu” hâline getirildi. Le Pen ile aynı masaya oturan, bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde büyük yara alacağı için bırakın oturmayı aynı fotoğraf karesinde bile yer almak istemiyor.” ifadelerini kullandı.

“BORNE İLE MÜZAKERELER BAŞLAYABİLİR”

Kaya, “Macron’a kalan tek yol, Yeni Halk Cephesi içerisinde yer alan ve içerisinde yetiştiği Sosyalist Parti ile beraber hareket etmek. Kuvvetle muhtemel ki önümüzdeki günlerde Sosyalist Parti’nin eski ağır toplarından ve şu an Macron’un saflarında yer alan Elizabeth Borne, müzakerelere başlayacaktır.” dedi.

“AVRUPA SEÇMENİ HÜKÛMETLERDEN MEMNUN DEĞİL”

Fransa’da ya da Avrupa’da yükselen aşırı sağın, aslında bir alternatif arayışı olduğunu belirten Dr. Ayhan Sarı, “Özellikle Avrupa Parlamentosu seçimlerinde şunu gördük: Sadece aşırı sağ değil aşırı sol da yükseliyor. Fransa’ya baktığımızda Le Pen’i görüyoruz. İngiltere’de de sol parti olan İşçi Partisi kazandı, iktidardaki Muhafazakâr Parti kaybetti.” ifadeleriyle Avrupa seçmeninin mevcut iktidar ve politikalarından memnun olmadığına dikkati çekti. Sarı, bu memnuniyetsizliğin temelinde hükûmetlerin ekonomi, savaş yanlısı ve göç politikalarının yer aldığını söyledi.