Dünya

Hollywood’un büyümesi sona erdi

Michael Fortin, Hollywood’un streaming altın çağının merkezindeydi. 2012’de drone kullanarak elde ettiği hobiyle kazanç sağlamaya başladı.

Abone Ol

O zamandan beri, Netflix, Amazon ve Disney gibi platformlar için film setlerinde şık hava çekimleri yaparak başarılı bir iş yürütüyordu. Ancak şimdi, tekrar evsiz olma tehlikesiyle karşı karşıya. Huntington Beach'teki evinden tahliye edildikten sonra, daha uygun yaşam koşulları arayışında Las Vegas'a taşındı, fakat orada da yaşam masrafları yüzünden evden çıkarılıyor.

“Ev almak için birikim yapıyorduk, her şeyi doğru yapmıştık,” diyor Fortin. “İki yıl önce ailemle dışarıda yemek yerken 200 dolar harcamaktan endişe etmiyordum. Şimdi, McDonald’s’ta 5 dolarlık bir menü alıp almamak konusunda kaygılanıyorum.”

Hollywood'da Kriz Dönemi

Son on yıl boyunca Hollywood’da işler iyi gidiyordu; stüdyolar, Netflix ve Hulu gibi yeni şirketlerle rekabet etmek için çaba gösteriyordu. Ancak, Mayıs 2023’te yazarların grev yapmasıyla işler durma noktasına geldi. Yazarlar ve oyuncuların birlikte hareket ettiği bu grev, Hollywood prodüksiyonlarını etkileyerek sektörü durma noktasına getirdi. Grevin sona ermesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, prodüksiyonlar hâlâ yavaşlıyor.

Projeler iptal edilirken, birçok stüdyoda işten çıkarmalar yaşandı; Paramount, çalışanlarının yüzde 15'ini işten çıkarma kararı aldı. ABD'de Ağustos ayında film ve televizyon sektöründe işsizlik oranı yüzde 12.5 olarak belirlendi, ancak birçok çalışanın bu rakamların daha yüksek olduğunu düşündüğü belirtiliyor. Çünkü birçok film işçisi, ya uygun olmadıkları için işsizlik maaşı talep etmiyor ya da çalışmadıkları aylar sonrası hak ettikleri yardımları tüketmiş durumda.

2024'ün ikinci çeyreğinde ABD'deki prodüksiyon sayısı, 2022’nin aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 40 azaldı. Küresel ölçekte ise bu rakam yüzde 20 düştü. 

İçerik Balonu Patladı mı?

Uzmanlar, streaming patlamasının sürdürülebilir olmadığını belirtiyor. Stüdyolar, kablolu televizyona dayalı iş modelinden uzaklaşarak kârlı olmanın yollarını arıyor. Puck News’in kurucusu Matthew Belloni, “İçerik balonunun havası indi. Kriz, doğru bir kelime. Endişelenmemek için kendimi zor tutuyorum ama herkes kriz hissediyor.” diyor.

Büyük ölçüde Wall Street tarafından desteklenen bu patlama, Paramount gibi stüdyoların hisse senedi fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ancak borsa artık bu patlamayı desteklemiyor; Netflix gibi platformlar değer kaybederken diğerleri kârlılık elde etmekte zorlanıyor.

California'nın cazip vergi teşvikleri nedeniyle bazı prodüksiyonların başka eyaletlere kaydırıldığı da belirtiliyor. Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass, film prodüksiyonlarını artırmak için yeni teşvikler üzerinde düşünen bir görev gücü kurdu.

“Eğlence sektörü, Los Angeles bölgesinin ekonomik canlılığı için kritik öneme sahip,” diyen Bass, bu sektörün şehrin ekonomisinin temel taşlarından biri olduğunu ve yüz binlerce istihdam sağladığını vurguladı. 

Yazar ve oyuncu grevleri, daha fazla maddi kazanç ve yapay zekaya karşı koruma sağlamak amacıyla yeni sendika sözleşmeleri ile sonuçlandı. Ekran Oyuncuları Derneği’nin baş müzakerecisi Duncan Crabtree-Ireland, Hollywood’daki bazı konsolidasyonların kaçınılmaz olduğunu belirterek üretimin yakında artacağını umduğunu ifade etti.

Fortin, grevlerin ardından sadece 22 gün drone uçurabildiğini ve aktör olarak yalnızca 10 gün çalışabildiğini dile getiriyor. Artık sadece yan işler yaparak geçinmeye çalışıyor. “Büyük bir dalga vardı ve şimdi o dalga çöktü,” diyor. “Hollywood bana her şeyi verdi ama sektörün, yalnızca bana değil, birçok insana sırtını döndüğünü hissediyorum.”