Ekonomi

Hollanda'nın enflasyon yükselişi yavaşladı

Yakıt fiyatlarındaki düşüşe rağmen, Hollanda'daki yıllık enflasyon Eylül ayında %3,5 ile Euro Bölgesi ortalamasının üstünde kaldı.

Abone Ol

Hollanda’da yakıt fiyatlarındaki keskin düşüşe rağmen, Eylül ayında yıllık enflasyon %3,5 olarak gerçekleşti. Hollanda İstatistik Ofisi'nin (CBS) yayımladığı nihai verilere göre, bu oran Ağustos ayındaki %3,6'lık enflasyon oranına kıyasla hafif bir düşüşü işaret etse de, Euro Bölgesi'ndeki en yüksek oranlardan biri olmaya devam ediyor.

Eylül ayında fiyatlardaki bu yavaşlamanın ana sebeplerinden biri motor yakıtlarındaki %11,3'lük düşüştü. Bu durum, ulaşım maliyetlerinin %1,6 azalmasına yol açarak enflasyondaki baskıyı bir nebze hafifletti. Bununla birlikte, gıda ve alkolsüz içecekler %2,2 oranında, giyim ve ayakkabı fiyatları ise %1,8 oranında artış gösterdi. Konut ve kamu hizmetleri için enflasyon oranı %4,2 ile sabit kaldı.

Euro Bölgesi'nde İkinci En Yüksek Enflasyon

Avrupa Birliği üyesi ülkelerle karşılaştırılabilir enflasyon oranını gösteren harmonize tüketici fiyat endeksi (CPI), Eylül ayında yıllık bazda %3,3 olarak açıklandı ve Ağustos ayıyla aynı seviyede kaldı. Euro Bölgesi ortalama enflasyonu ise Ağustos'taki %2,2'den Eylül ayında %1,8'e geriledi. CBS raporuna göre, Hollanda'daki yüksek enflasyonun temel sebepleri arasında hizmetler ve tütün ürünlerindeki fiyat artışları bulunuyor.

Ayrıca, Ağustos 2024’te Hollanda’da hanehalkı tüketimi yıllık bazda %0,7 oranında arttı. Bu artış, bir önceki ayda kaydedilen %0,8'lik artışın hemen altında gerçekleşti. Hanehalkı tüketimi, ev eşyaları ve hizmetler gibi kalemlerde artış gösterirken, gıda, içecek ve tütün harcamalarında düşüş yaşandı.