Dünya

Hitler'e karşı savaşan askerlerin bilinmeyen hikayeleri

Séan Scullion’un yeni kitabı "Churchill’s Spaniards - 1939-46 Yıllarında İngiliz Ordusunda Savaşa Devam Edenler", Hitler'e karşı savaşmak için İngiliz ordusuna katılan yaklaşık 1.200 İspanyolun hikayesini anlatıyor.

Abone Ol

Ángel Camarena, II. Dünya Savaşı'nın en tehlikeli SAS operasyonlarından birine katılarak Nazi pusu saldırısından sağ kurtulan bir savaşçı. Daha sonra savaşın son günlerinde İngiliz ordusu Ren Nehri'ni geçerken SAS birlikleriyle birlikte yeniden savaştı ve Almanya'nın Norveç'teki teslim olma sürecinde görev aldı.

Camarena'nın olağanüstü hayatı, İspanyol diktatör General Francisco Franco tarafından idam edilmekten kaçışını, Müttefiklerle Kuzey Afrika'ya katılışını ve ardından SAS’e yazılışını kapsıyor. Bu, "Churchill’in İspanyolları" kitabında anlatılan birçok olağanüstü hikayeden sadece biri.

İspanyolların İkinci Dünya Savaşı'ndaki Rolleri

Kitap, SAS'e katılan İspanyolların hikayelerini, Özel Operasyonlar İcra Kurumu için casusluk yapanları ve Tobruk, Salerno, Normandiya, Arnhem ve Ardennes cephelerinde savaşanları anlatıyor. İspanyol askerler, İngilizler tarafından verilen sahte isimlerle savaştılar; bunun nedeni Franco İspanyası'na iade edilme ve Hitler’in emriyle esir komando askerlerinin idam edilme tehlikesiydi.

1945'te Almanya'nın yenilmesinden sonra, hayatlarını riske atan bu İspanyollar, Müttefiklerin Franco’yu devirmemesinden dolayı hayal kırıklığına uğradılar. Ancak bazıları İngiltere'de yaşamlarını sürdürerek Franco’ya karşı direnişi devam ettirmek için dernekler kurdular.

Casusluk Görevleri ve Gizli Operasyonlar

Bazı İspanyollar, James Bond'un yaratıcısı Ian Fleming’in ve daha sonra Rus casusu olarak ifşa edilen Kim Philby’nin gözetiminde gizli operasyonlar için eğitildiler. Ayrıca Gibraltar’ı ele geçirmek amacıyla planlanan Operation Goldeneye’da görev aldılar.

Kitapta anlatılan kahramanlık hikayeleri, İspanyolların İngiliz ordusuyla birlikte Hitler’i yenmedeki rolünü gözler önüne seriyor.