Dünya

Hiroşima Valisi'nin anma törenindeki eleştirisi Gazze'yi gündeme getirdi

Japonya'da düzenlenen Hiroşima felaketinin 79. yılı anma töreninde konuşan Hiroşima Valisi Yuzaki Hidehiko'nun büyük güçlerin uluslararası hukuku ihlal ettiği eleştirisi, Gazze katliamını gündeme taşıdı.

Abone Ol

Japonya'nın yerel basınında çıkan haberlere göre, 2. Dünya Savaşı'nda Pasifik muharebelerinde Hiroşima'nın bombalanmasının 79. yılı dolayısıyla kentteki Barış Anıtı'nda bir tören gerçekleştirildi.

Törene, İsrail'in Tokyo Büyükelçisi Gilad Cohen'in de katıldığı belirtilirken, Vali Yuzaki konuşmasında dünya genelinde süregelen savaşlara dikkat çekti. Yuzaki, "Modern zamanlarda oklar ve kılıçlar yerine, erkek, kadın, çocuk ve yaşlılar kurşunlarla vuruluyor, füzelerle parçalanıyor." ifadelerini kullandı.

Yuzaki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyelerinin "güçlerini suistimal ettiklerini" belirterek, "BM'nin oluşturduğu dünya düzeninin koruyucusu olması gereken büyük güçler, uluslararası hukuku ihlal ederek ve güç kullanarak statükoyu değiştirme çabası içerisindeler." dedi.

Törende konuşan Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nın (NPT) önemine vurgu yaparak, uluslararası toplumdaki bölünmelerin bu konudaki ilerlemeyi yavaşlattığını ifade etti. Kişida, Hiroşima Eylem Planı kapsamında nükleer silahsızlanma için gerçekçi ve pratik girişimlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, "Uluslararası toplumun nükleer silahsızlanmaya yönelik ivmesini artırmaya biz öncülük edeceğiz." dedi.

Hiroşima Belediye Başkanı Matsui Kazumi ise uluslararası arenada üstünlük kurma arzusunun silahlanma yarışını artırdığını vurguladı ve Ukrayna ile Orta Doğu'da yaşanan çatışmaların birçok masum insanın hayatına mal olduğunu belirtti. Matsui, dünyadaki çatışmaların uluslararası adalete olan şüpheleri derinleştirdiğini ifade ederek, "Bu koşullar altında sivil toplumun güvenliğini sağlamak mümkün mü?" diye sordu.

6 Ağustos 1945'te ABD, Hiroşima'ya tarihin ilk atom bombasını atmış, kentin yüzde 90'ı yıkılmış ve ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti. Üç gün sonra Nagazaki'ye de atom bombası atılmış ve burada da en az 40 bin kişinin öldüğü belirtilmişti. Atom bombasının sonraki etkileriyle yaklaşık 110 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. İzleyen aylar ve yıllarda radyasyona bağlı hastalıklardan bölgede ölümler devam etmişti.