İsmail Heniyye, iki yıl önce Halid Meşal’in ardından Hamas liderliğine seçilmesinden bu yana ilk kez yurtdışı turuna çıkıyor.
Önceki gün Rafah Kapısı’ndan geçerek karayoluyla Kahire’ye giden Heniyye’nin programında Mısır’ın haricinde Katar, Türkiye ve Rusya ziyaretleri var.
Hamas liderinin bu ziyaretleri ocak ayında yapması planlanmıştı fakat İsrail’in ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın baskıları sonucu Rusya Heniyye’nin Moskova’ya yapacağı ziyareti ileri bir tarihe ertelemişti.
Heniyye’nin Gazze Şeridi’nden çıkabilmesi için Kahire’nin izni gerek.
Hamas ve Mısır arasında son dönemde yaşanan yakınlaşmanın ve hareketin Filistin’de seçimlerin yapılmasına koşulsuz onay vermesinin Heniyye’nin yurtdışı turunu gerçekleştirmesi için kapıları açtığını söyleyebiliriz.
Ocak ayında planlanan yurtdışı turunda Hamas liderinin İran’a da gideceği ifade ediliyordu.
Bu kez Heniyye’nin ziyaret edeceği başkentler arasında Tahran’ın adı geçmiyor.
Daha doğrusu Hamas liderinin Mısır’dan sonraki programı ve ilk önce hangi ülkeyi ziyaret edeceği hakkında henüz net bir açıklama yapılmış değil.
Her halükarda Kahire’nin bir son dakika engeli çıkarabileceği ve Hamas liderinin Mısır’da birkaç gün kaldıktan sonra Gazze’ye dönebileceği ihtimalini göz ardı etmemek gerekiyor.
Heniyye’nin yurtdışı turunda adı geçen ülkelerden Mısır Hamas lideri için coğrafya gereği kaçınılmaz bir durak.
Katar ve Türkiye de Filistin davasına ve Gazze Şeridi’ne en çok destek veren iki ülke.
Rusya ise Amerika’nın tamamen İsrail yanlısı politikalarına karşı “denge unsuru alternatif bir güç” olarak görülüyor.
Fakat Filistinliler’in Moskova’dan bugüne kadar bekledikleri ve ümit ettikleri rolü göremediklerini de not etmekte yarar var.
Bunun bir sebebi Rusya’nın Filistin Yönetimi üzerinde Amerika’nınki kadar etkisinin olmaması ise bir diğer sebebi de Moskova’nın İsrail’le ilişkilerinin gayet iyi olması.
Hamas lideri ilk yurtdışı turuna çıkarken Filistin’de durumlar ne yazık ki hiç iç açıcı değil.
Gazze Şeridi hâlâ abluka altında ve seçimler konusunda oluşan olumlu havaya rağmen bölünmüşlük hali devam ediyor.
Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan eden ABD Başkanı Donald Trump, Golan Tepeleri’nden sonra Batı Yaka’daki Yahudi yerleşkelerinin İsrail’e ilhakına da yeşil ışık yaktı.
Trump’ın bu tavrı İsrail hükümetini işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşimciler için yeni konutlar inşa etme konusunda daha da cesaretlendirdi.
Geçmişte hazırlanan fakat uluslararası toplumun baskıları sebebiyle rafa kaldırılan projeler birer ikişer raftan indiriliyor.
Onlardan biri de El-Halil’in Eski Belde semtinde yeni bir Yahudi mahallesi inşa projesi.
Heniyye’nin yurtdışı turunun her durağında bir yandan İsrail’in emrivakilerine karşı Filistin davasına destek araması ve diğer yandan da Gazze Şeridi’nin kronikleşen sorunlarının çözümü için destek talep etmesi bekleniyor.
Uluslararası platformlarda Filistin halkına ve haklı davasına desteğini yüksek sesle dile getiren Türkiye, her iki konuda da yardımcı olmaya ve elinden geleni yapmaya hazır.
Heniyye’ye ve beraberindeki Hamas liderlerine şimdiden “Hoş geldiniz” diyoruz.