Güncel

Hem muhtarlık yapıyor hem de köy kahvesini de işletiyor

İzmir'in Buca ilçesi Doğancılar Mahallesi'nin ilk kadın muhtarı Nebahat Coşkun (58), muhtarlık görevinin yanı sıra köy kahvesini de işletiyor. Coşkun, "Dışarıdan gelenler, muhtarlıkta da kahvehanede erkek arıyor. Kahveci de muhtar da benim" dedi.

Abone Ol

Doğancılar Mahallesi'nde yaşayan Nebahat Coşkun, 2019 yılında muhtarlık seçimlerini kazandı. Mahallenin ilk kadın muhtarı olan ve 2024'teki son yerel seçimlerde bir kez daha muhtar seçilen Coşkun, köy kahvesini de bir kadının işletmesi için harekete geçti. Coşkun, mahalle sakinlerinden arkadaşı Hatice Avcı'ya köy kahvesini işletmeciliği konusunda destek oldu. Bir süre kahvehaneyi çalıştıran Avcı, 2 yıl önce işletmeyi kapattı. Mahalleli de Coşkun'un muhtarlık görevinin yanı sıra kahvehaneyi işletmesi konusunda talepte bulunuldu. Mahalle sakinlerinin teşvikiyle Coşkun, köy kahvesini de işletmeye karar verdi. Bu yılın başında köy kahvesini de işletmeye başlayan Coşkun, iki işini bir arada sürdürdüğünü ve aldığı karardan hem mahallenin hem de kendisinin çok mutlu olduğunu dile getirdi. Coşkun, "İş bittiğinde yukarı kata, muhtarlığa çıkıyorum, sonra aşağıya kahvehaneye iniyorum. Kadınlar, kahvehaneye geliyorlar. Güzel bir ortam oldu, herkes memnun. Eskiden erkek-kadın bir arada oturmazdı, kadınlar kahvehanenin önünden geçmendi. Erkekler de alıştı beraber oturuyoruz, ameliyat yapılmıyor "dedi.

'KADIN MUHTARLAR ÇOĞALDI'

Doğancılar Mahallesi'nin ilk kadın muhtarı olduğunu dile getiren Coşkun, "Köylerde kadın muhtarlar. Adayların seçilmesim diye düşünmüştüm. Aslında hiç ummuyordum. 'Kadından muhtar olur mu?' Yadırgayanlar dışarıda gelenler, kahvehanede de erkek arıyorlardı.Buca'nın mahallerinde bir önceki dönemde kadın muhtarlar 27'ye yükseldi. Kadınlar olarak biz çalışıyoruz. Muhtarlığa da kahvehane işletmeye devam etmek istiyoruz. Kapatma noktasında geldiğim anlarda mahalleli destek veriyor, kapatmayı söylüyorlar.

'ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR'

Doğancılar Mahallesi'nde 4 yıldır yaşadığını dile getiren Mücella Sezgin (70), "Muhtarımız hem arkadaşım hem arkadaşının akrabası. Tanışalı 4 yıl oldu. Arkadaşlığından ve muhtarlığından çalışıyor. Her şeyimiz ile uyuyorum. Kahvehaneye geliyorum. Muhtarlık işimi makamında çalışıyorum. Sonra aşağıda. kahvehanede bir çay içip, evime dönüyorum. Örnek teşkil ediyor. Hem çalışıyor hem de mahallemizle ilgileniyoruz.

'KAHVEHANEDE SOSYALLEŞİYORUZ'

Mahalle sakinlerinden Sevinç İdem (60), "Muhtarımız çok çalışıyor. Kahveyi de işletiyor. Bizler de onun sayesinde kahvehaneye dönmeye başladık. Ne zaman istesek, kendisini hep burada bulabiliyoruz. Kahvehaneye erkekler de kadınlar da geliyor. Burada sosyalleşiyoruz, gün de yapmak istiyoruz. Aşure yapınca da hayır yapınca da buradan dağıtılıyor. Burada her şeyi yapıyoruz" diye konuştu.

'ÇAYIMIZI DA VERİYOR MUHTARLIĞIMIZI DA YÖNETİYOR'

Nebahat Coşkun'un köydeki kadınların örneği olduğunu dile getiren mahalle sakinlerinden Reşat Savur (79) ise "Muhtarımızdan memnunuz. Çayımızı da veriyor muhtarlığımızı da yönetiyor. Şikayetimiz bize yardımcı oluyor. Bu uzakta rahatız" dedi.

'DÖRT DÖRTLÜK MUHTAR'

Doğancılar Mahallesi'nde önceki dönemlerde 25 yıl muhtarlık yapan dile gelen İsmail Aygün (86) de "İyi muhtarlık yapıyor. İyi olmasa seçmezdik. Dört dörtlük muhtarlık yapıyor, bize iyi çalışıyoruz. Muhtarımız çok iyi" diye konuştu