Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı mükellefler için yeni uygulamaları devreye alıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin uyum maliyetlerini ve bildirim yükümlülüklerini azaltarak kayıt dışı ekonomiyi engellemek için yeni düzenlemeler getiriyor.

Abone Ol

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu tebliğlerle, mükelleflerin uyum maliyetlerini düşüren ve bürokratik süreçleri ortadan kaldıran çeşitli uygulamalar hayata geçirildi. 

Özellikle, 2005'ten bu yana bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 1,6 milyon alım ve satışını bildirdiği Ba-Bs uygulamasına son verildi. Elektronik belge uygulamalarının artışı ve veri paylaşımının etkinleşmesi, formlara olan ihtiyacı azalttı; bu nedenle, aylık olarak gereken formların alınması uygulaması da kaldırıldı.

Sıfır araç alanlar e-Tebligat'a dahil olacak

Ayrıca, 2016'dan beri kullanılan e-Tebligat uygulaması, 9,5 milyona yakın kullanıcıya ulaştı; tebligatlar artık ücretsiz ve dijital ortamda yapılıyor, kullanıcılar SMS ve e-posta ile de bilgilendiriliyor. Bu uygulama, kamuya önemli maliyet tasarrufları sağlarken, hukuki ihtilafların önüne geçmeyi de hedefliyor. 1 Ocak 2025'ten itibaren sıfır araç alanların da e-Tebligat kapsamına alınması planlanıyor. Ancak, bazı gruplar için zorunluluk olmayacak.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ilişkin süreçler netleşti

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla ilgili süreçler de netleşti. 2013 düzenlemesiyle, POS cihazları ve fiş düzenleyen cihazlar birleştirildi; ancak entegrasyon sürecinde aksaklıklar yaşandı. Yeni tebliğle, Gelir İdaresi’ne yapılacak bildirimlerin usulleri belirlendi, muafiyet şartları güncellendi ve yıllık yeniden değerleme ile artırılması öngörüldü. Entegrasyon yükümlülüklerini yerine getirmeyen yazılım firmalarına 200 bin lira ceza uygulanacak.

Dijital Vergi Dairesi ile mükellefler, tüm vergisel yükümlülüklerini elektronik ortamda, vergi dairesine gitmeden yerine getirebiliyor. Mükellefler, çalışanlarının yanı sıra çeşitli muhasebecileri de Dijital Vergi Dairesi'nde işlem yapabilmeleri için yetkilendirebiliyor. Bu sayede mali müşavirler, mükelleflerin kayıtlara ihtiyaç duymadan işlemleri gerçekleştirebiliyor.