Hayat yolculuğumuzdaki dönemeçler (2)

Abone Ol

Geçen hafta;  İş insana dört boyutta kazanç sağlar. Bunlar: 1. Finansal Kazanç, 2. Sosyalleşme, 3. Bireysel Gelişim, 4. Güç Kaynağıdır. Demiştik. Bu hafta kaldığımız yerden devam ediyoruz.

3. Bireysel Gelişim: İş hayatının insana kattığı en önemli özelliklerden birisi de yetkinliklerin gelişmesidir. “İşleyen demir, ışıldar.” atasözü ile özetlendiği gibi çalışma hayatı insanın bilgi düzeyi, problem çözme yetkinlikleri, yeni teknolojilere uyum yeteneği gibi birçok önemli konuda gelişimine katkıda bulunur. Bu yetkinliklerin gelişmesi insanı hem mevcut işinde, hem de kariyerinin ilerleyen dönemlerinde edineceği işlerde başarılı kılar. Aynı zamanda, bu konulardaki gelişmeler insanın özel hayatına da olumlu olarak yansır.

4. Güç Kaynağı: İş hayatındaki çalışmalar insanların etki alanının da gelişmesini sağlar. İş, insana sonuç elde etmesi için önemli imkânlar sunar. Çalışanın kullanımına sunulan makine, ekipman, tedarik zinciri ve sosyal çevre işini profesyonel yapanlar için önemli bir güç kaynağıdır.

İş hayatının sağladığı bu imkânları iyi değerlendirmeyenlerin kariyerlerinde de başarılı olamadıkları görülmektedir.

Özellikle, büyük kurum/kuruluş/şirketlerde çalışan ve dolayısıyla büyük imkânlarla işleri yürütenlerin başarıdaki tüm kerameti kendilerinde görmeleri sonucu işten ayrılmaları durumunda büyük güçlüklerle karşılaştıkları bilinmektedir. Geniş imkânlarla iş yapmaya alışanlar, dar imkânların olduğu ortamlara uyum sağlayamazlarsa iş hayatlarında da sorunlarla karşılaşırlar.

Benzer bir şekilde, iyi bir işte çalışırken işten ayrılanlar, bir sonraki iş aramada aşırı seçici olur ve işsiz kaldıkları dönemi uzatırlarsa sadece maddi kaynaktan değil, aynı zamanda kendilerini ve çevrelerini geliştirme fırsatlarından da yoksun kalabilmektedirler.

Çalışma hayatında sosyal çevreye önem vermeyen, insan ilişkilerini iyi yürütemeyenler, çalışma hayatının sunduğu önemli katkılardan olan sosyal çevre ve etki alanı konusunda kendilerini yeterince geliştiremezler. Bu nedenle, işlerinde sağladıkları başarı dar bir alanda kalır.

Kariyerini bilgi ve yetkinliklerini geliştirmek üzere planlamayanlar ise hem çalıştıkları işyerinde yükselme konusunda, hem de başka iş bulma konusunda geri kalırlar. İnsanın kariyeri boyunca birbiri ile tutarlı fakat farklı yetkinlikleri geliştirmeye çalışması onun mali yönden de kazançlı olmasını sağlar.

İki Cihan Mutluluğunun Formülü  

Kariyerinin değerini bilenler, yetkinliklerini, insan ilişkilerini ve etki alanlarını sürekli olarak geliştirmeye çalışanlardır. Sürekli gelişim, yaşam kalitesinin artırılmasının da anahtarıdır. İnsanın severek yaptığı iş onun için mutluluk kaynağıdır. Eğer yaptığımız iş bizi mutlu etmiyor ise yıllar sonra geriye dönüp keşke deneseydim dememek için şartları doğru değerlendirerek bir plan dâhilinde mutlu olduğumuz/olacağımız işleri yapmakta fayda vardır.

Ömrümüzün neredeyse yarısını oluşturan işleri yaparak bunun mutsuzluğumuza neden olmasına müsaade etmeyelim. Çünkü işinde mutlu olan bir insan, uyumlu bir eş seçimi ile özel hayatında da mutlu olacaktır. Bu dünya hayatında işin de ve ailesinde mutlu olmanın yollarını bulanlar, ahir ömürlerinde de mutlu olmanın yollarını bulacak böylece iki cihanda mutluluğu yakalamış olacaktır.

Hayat yolculuğundaki dönemeçlerde başarılar dilerim.