Yerel Haber

Hatay depreminde 169 kişinin hayatını kaybettiği konutlarla ilgili 4 sanığa dava

Hatay'ın Antakya ilçesinde 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremde, Emlakbank 1. Etap Konutları’nın yıkılması sonucu 169 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili 4 sanık hakkında dava açıldı.

Abone Ol

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosu'nun yürüttüğü soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık Mehmet Özat, firari sanık Abdullah Aytaç K. ve tutuksuz sanıklar Erten E. ile Mehmet İhsan A., "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti.

İnşaat Kusurları İddianamede Yer Aldı

İddianamede, yıkılan binaların inşaatına 1994 yılında başlandığı ve 1996'da tamamlandığı belirtilirken, bu binaların yapı ruhsatı, statik proje, hesap raporu ve zemin etüdüne dair belgelerin bulunmadığı vurgulandı. Bilirkişi raporlarına göre, yapıda kullanılan düz demir donatının standartlara uygun olmadığı, kolon ve kirişlerin birleşim noktalarından kırıldığı, demir donatı işçiliğinin de özensiz yapıldığı tespit edildi. Ayrıca, kolon ve kirişlerin sarılma bölgelerinde yönetmeliklerde belirtilen etriye sıklaştırmasının yapılmadığı ifade edildi.

Tutuklu sanık Mehmet Özat, Emlakbank 1. Etap Konutları'nın müteahhitliğini kendisinin yapmadığını iddia ederek, bu görevi Nurettin M.'nin üstlendiğini ileri sürdü. Özat, "Yıkılan bu binaların müteahhitliğini ben yapmadım. Nurettin M. bu inşaatları gerçekleştirdi. Emlakbank 2. Etap Konutları'nda müteahhit olarak çalışmıştık ve o konutlarda herhangi bir yıkım veya can kaybı olmadı." şeklinde savunma yaptı.

Diğer Sanıklar Sorumluluğu Kabul Etmedi

Tutuksuz sanık Erten E., konutların müteahhitliğini Nurettin M.'nin üstlendiğini, kendisinin yalnızca finansman desteği sağladığını ve teknik bir görevde bulunmadığını belirtti. Diğer tutuksuz sanık Mehmet İhsan A. ise, inşaatta herhangi bir sorumluluğunun olmadığını ve suçsuz olduğunu savundu. 

Hayatını kaybeden Nurettin M. hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi.

Mehmet Özat, depremde ailesinden 9 kişiyi kaybeden Sinem Boyacı'nın Ankara'da bir alışveriş merkezinde kendisini fark etmesi üzerine ihbar edilerek gözaltına alınmış ve sonrasında tutuklanmıştı.