Dünya

Harris Gazze'deki savaşın bitmesinin zamanının geldiğini söyledi

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı olması beklenen ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail Başbakanı Netanyahu ile “samimi ve yapıcı” olarak nitelendirdiği bir görüşme gerçekleştirdi.

Abone Ol

BBC'nin haberine göre, Başkan Joe Biden'dan daha sert bir üslup kullanan Harris, Gazze'deki kayıplarla ilgili “ciddi endişelerini” açıkça dile getirdiğini ve Netanyahu'ya İsrail'in kendisini nasıl savunduğunun önemli olduğunu söylediğini belirtti.

Beyaz Saray'da yaptıkları yüz yüze görüşmenin ardından “Bu savaşın sona ermesinin zamanı geldi” dedi.

Bayan Harris ayrıca iki devletli bir çözüme giden yolun gerekliliğini vurgularken, Amerikalıları çatışma konusundaki “nüansların” farkında olmaya çağırdı.

Perşembe günü erken saatlerde Sayın Netanyahu, Pazar günü yeniden seçim kampanyasından istifa eden Sayın Biden ile bir araya geldi.

Netanyahu'nun Beyaz Saray'daki görüşmeleri, Kongre'de Hamas'a karşı “tam zafer” vaat eden ateşli bir konuşma yapmasından bir gün sonra, binlerce Filistin yanlısı protestocunun dışarıda gösteri yaptığı sırada gerçekleşti.

Başbakan, dokuzuncu ayına giren İsrail-Gazze savaşını sona erdirmesi için hem yurtiçinde hem de yurtdışında baskıyla karşı karşıya.

Biden'ın İsrail'e verdiği güçlü destek, Demokratların Kasım ayındaki başkanlık seçimlerini kazanabilmeleri için desteğine ihtiyaç duyabilecekleri pek çok sol görüşlü aktivisti kızdırdı.
Bu nedenle Bayan Harris'in Beyaz Saray'da Biden'ın yerine geçmesi halinde İsrail'e karşı nasıl bir tutum takınacağı da büyük merak konusu.

Netanyahu ile yaklaşık 40 dakika görüşen Bayan Harris, İsrail'e ve İsrail'in kendini savunma hakkına “sarsılmaz bir bağlılığı” olduğunu söyledi.

Harris, çatışmanın 7 Ekim'de Hamas militanlarının Gazze'den İsrail'in güneyine saldırarak İsrail rakamlarına göre 1,200 kişiyi öldürmesi ve 250'den fazla kişiyi esir almasıyla başladığını belirtti.İsrail'in Gazze'ye yönelik misilleme saldırısı 39,000'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. “İsrail'in kendini savunma hakkı vardır. Ve bunu nasıl yaptığı önemlidir” diyen Harris, Gazze'deki ‘korkunç insani durum’ ile ilgili endişelerini dile getirdi.

“Yaşanan acılara karşı duyarsız kalamayız ve ben de sessiz kalmayacağım” dedi.

“Anlaşmayı yapalım ki savaşı sona erdirecek bir ateşkes sağlayabilelim” diye ekledi. “Rehineleri evlerine getirelim ve Filistin halkına çok ihtiyaç duyduğu rahatlamayı sağlayalım.”

Netanyahu Cuma günü Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile görüşecek.

Başbakan Biden'la daha önce yaptığı görüşmede kendisini 40 yıldır tanıdığını ve ABD başkanının da son yarım yüzyıldaki tüm İsrail başbakanlarını tanıdığını söyledi.

“Gururlu bir Yahudi Siyonist'ten gururlu bir İrlandalı-Amerikalı Siyonist'e, 50 yıllık kamu hizmeti ve İsrail devletine 50 yıllık destek için size teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Netanyahu ayrıca önümüzdeki birkaç ay boyunca Sayın Biden ile “önümüzde duran büyük meseleler üzerinde” çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.

ABD Başkanı, Golda Meir'in tanıştığı ilk İsrail başbakanı olduğunu ve halefi Yitzhak Rabin'in de yardımcısı olarak orada bulunduğunu söyleyerek şaka yaptı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby düzenlediği basın brifinginde Biden ve Netanyahu'nun rehinelerin serbest bırakılması için acil bir anlaşmaya duyulan ihtiyacı, çatışmaların Lübnan'a sıçrama potansiyelini, İran tehdidini ve barış görüşmelerinde “uzlaşmaya” varma ihtiyacını ele aldıklarını söyledi.

Kirby, ABD-İsrail ilişkilerinde “boşluklar olduğunu” ancak yine de ilişkilerin “sağlıklı” olduğunu sözlerine ekledi.

“Sağlıklı derken, her konuda aynı fikirde olmayacaklarını kastediyorum” diyen Kirby, Biden'ın ‘başbakanla olan ilişkisinden çok memnun olduğunu’ da sözlerine ekledi.

ABD ve İsrail liderleri ayrıca Gazze'de Hamas tarafından halen rehin tutulan yedi ABD vatandaşının aileleriyle de kapalı kapılar ardında bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından, oğlu Sagui 7 Ekim'de Kibbutz Nir Oz'dan kaçırılan Jonathan Dekel-Chen gazetecilere yaptığı açıklamada görüşmenin “verimli ve dürüst” geçtiğini söyledi. Daha fazla ayrıntı vermedi.

“Muhtemelen Kasım sonu, Aralık başındaki ilk serbest bırakma turundan bu yana hissettiğimizden daha iyimser hissediyoruz” dedi.