Ekonomi

Hamsi avcılığı denizden tezgaha takip ediliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, hamsi avcılığını denizden tezgaha kadar izlemek için yeni bir takip sistemi kurdu. Bu sistemle, avcılık faaliyetleri daha sürdürülebilir hale getirilirken, belirli çıkış noktalarıyla kontrol sağlanacak.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, hamsi avcılığının denizden tezgaha kadar izlenmesini sağlamak amacıyla bir takip sistemi kurdu. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, bu yeni düzenleme ile balıkçılık sektöründeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. 

Üretim Planlaması ve Kota Uygulaması

Türkyılmaz, yıllık avlanabilir hamsi miktarının 400 bin ton olarak belirlendiğini ifade etti. Geçen yıl yaklaşık 275 bin ton hamsi avlandığını hatırlatan Türkyılmaz, bunun toplam avcılıktan elde edilen miktarın yüzde 63’üne tekabül ettiğini vurguladı. Hamsi avcılığının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bu düzenlemeleri yaptıklarını belirtti.

Üretim planlaması kapsamında, her bir gemiye avlayabilecekleri miktar tahsis edileceğini açıklayan Türkyılmaz, 12 metrelik bir geminin hamsi kotasının yıllık 260 ton, daha büyük gemiler için bu miktarın 2 bin tona kadar çıkabileceğini bildirdi.

Kota Denetimleri ve İzlenebilirlik

Hamsi avcılığı için belirlenen kotanın kontrolü için denetimler yapılacak. Hamsi avcılığında Türkiye'nin her bölgesinde karaya çıkış noktaları belirlenmiş olup, balıkçılar belirlenen kurallara uymazsa bir ay süreyle avcılıktan uzaklaştırılabilir. Kurallara uymayan balıkçılara ciddi yaptırımlar uygulanabileceği de vurgulandı.

Yeni sistemle, gemiler kaç ton avlandığını seyir sistemi üzerinden bildirecek. Gemi karaya çıktığında, avladığı miktar ile ilgili bir nakil belgesi düzenlenecek ve bu belge ile hamsi satış yerlerine ulaştırılacak. Böylece hamsinin avcılıktan satışa kadar izlenebilirliği sağlanmış olacak.

Palamut Avcılığındaki Artış

Bu sezon palamut avcılığının iyi gittiğine dikkat çeken Türkyılmaz, "Hamsi avcılığının 15 Ekim'den sonra artacağını tahmin ediyoruz." dedi. Palamut avcılığı nedeniyle şu anda hamsi avcılığı yapan gemi sayısının az olduğunu belirtti. Palamut avcılığında, 1 Eylül’den itibaren 15 bin tonun üzerinde avcılık yapıldığını ifade etti; bu miktarın geçen yıl aynı dönemde sadece 3 bin ton civarında kaldığını söyledi.